Rauhalahden leirintäaluetta laitetaan nyt yhtä aikaa kesä- ja talvikuntoon – uutta huoltorakennusta ja 27 ympärivuotista matkailuautopaikkaa viimeistellään jo

Kuopiossa Matkailukeskus Rauhalahdessa on viiden tähden leirintäalue, jossa on tunnetusti hyvät caravan-palvelut kesäksi.

– Talveksi ne eivät ole olleet hyvät. Tulijoita olisi ollut kuitenkin enemmän kuin mitä on voitu palvella. Nyt tämä asia on korjaantumassa ja myös meidän talvisen caravan-toimintamme puitteet saadaan hyvälle tasolle, sanoo Matkailukeskus Rauhalahden toimitusjohtaja Sami Simonen.

Kaiken kaikkiaan Rauhalahden ”talvimatkailuprojektiin” on investoitu muutaman vuoden aikana runsaat miljoona euroa. On rakennettu jo Kallavesi-sauna ja 10 saunallista mökkiä. Ihan kohta valmistuu myös 27 uutta ympärivuotista matkailuautopaikkaa Kivilammen rannalle sekä uusi huoltorakennus.

Uusi huoltorakennus saapui alueelle 4.5., ja jo muutaman päivän päästä siihen asennettiin kattoa.

– Toki huoltorakennusta käytetään kesälläkin, mutta se on mitoitettu ja suunniteltu ensisijaisesti talvikäyttöä varten, Simonen sanoo.

Runsaan 70 neliömetrin kokoisessa uudessa huoltorakennuksessa ovat muun muassa vessat ja suihkut, keittiö, inva-wc, varastoja, tekninen tila ja kemiallisen wc:n tyhjennyspiste. Kaikki vessat ovat unisex-vessoja, eli huoltorakennuksessa ei ole erikseen miesten ja naisten vessoja.

–  Tässä meidän liiketoiminnassamme henkilöstökulut ovat iso kulu. Investoinnilla talviajan caravan-toimintaan me pystymme samalla henkilöstöllä tuottamaan näitä palveluita nyt kesän lisäksi myös talvikaudella. Sieltä saadaan taloudellista tehokkuutta.

Se koronan pirulainen….

Rauhalahdessa lomahuvilat ja saunalliset lomamökit on pidetty koronatilanteesta huolimatta auki.

– Meillä on ollut mökeissä yllättävänkin paljon asiakkaita – työporukoita ja keikkamiehiä, koska hotelleja on kaupungissa kiinni.

Ensi maanantaina ryhdytään avaamaan alueen ensimmäistä huoltorakennusta. Saunoja ei vielä vuokrata koronaviruksen vuoksi. Ravintola aiotaan avata 1.6., eli heti kun se on sallittua.

– Tämä on ollut poikkeuksellinen kevät monella tapaa. Meillä olisi normaalisti täällä paljon enemmän henkilöstöä tähän aikaan töissä avaamassa ja meillä olisi paljon asioita jo tehtynä. Mutta nyt aluetta avataan pienemmällä porukalla ja hitaammin. Otamme palveluita käyttöön pikkuhiljaa kysynnän kasvun mukaan.

Vaikka myös uusi huoltorakennus on todennäköisesti käyttökunnossa jo ensi viikolla, sekin saatetaan ottaa käyttöön vasta kesäkuun puolella.

– Pidämme kuitenkin koko ajan pientä valmiutta siltä varalta, että jos ihmiset lähtevät liikenteeseen ja tämä rysähtää kunnolla. Sitten pystytään tarvittaessa ottamaan enemmän aluetta ja huoltorakennuksia käyttöön hyvinkin nopeasti, Sami Simonen sanoo.

Löysää rahaa ei nyt ole

Kun myyntiä ja kassavirtaa ei ole ollut samaan tapaan kuin normaalina keväänä, se tarkoittaa Rauhalahdessakin sitä, että nyt ei tehdä hirveästi investointeja ja pystytä kuittaaman pois korjausvelkaa. Nyt tehdään pakolliset asiat, jotta saadaan kausi käyntiin.

– Paljon puhutaan siitä, että suomalaiset matkailevat nyt kotimaassa ja siitä tulee paljon leirintäalueillekin kasvua. Rauhalahdessa 13 prosenttia liikevaihdosta tulee ulkomaalaisilta matkailijoilta. Kun ulkomaalaiset nyt jäävät tulematta, se jättää aikamoisen loven, mikä pitää ensin paikata, Simonen muistuttaa näkymistä.

Yksi iso harmi Rauhalahdelle on myös kesäteatterin peruuntuminen. Sinne odotettiin 18 000 – 20 000 kävijää tulevalle kesälle.

– Valitsimme myös 37 kesätyöntekijää tammi-helmikuussa, siis ennen tätä koronatilannetta. Se määrä oli suunniteltu ajatellun kysynnän mukaan. Nyt sitten taiteillaan senkin kanssa, milloin kukakin voi aloittaa ja paljonko sitä työtä on kesällä. Se on vielä arvoitus.

Kuvat: Matkailukeskus Rauhalahti