Revontultentien tarinat aiotaan kertoa myös matkailijoille

Revontultentie on yhteispohjoismainen matkailutie Suomen, Ruotsin ja Norjan alueella Perämeren ja Norjanmeren välillä. Reitin kokonaispituus on yli 600 kilometriä.

Matkailutie kulkee Tornionjoen molemmilla puolilla Tornio-Haaparannasta Kilpisjärven kautta Norjan Tromssaan. Revontultentien alueella on paljon kulttuurisesti kiinnostavaa sisältöä, joka perustuu ainutlaatuiseen maantieteelliseen sijaintiin sekä alueen historiaan.

Projektipäällikkö Saila-Inkeri Puukko Lapin ammattikorkeakoululta näkee, että alueen kulttuurihistoriallisesti merkittäviä tarinoita hyödynnetään vielä liian vähän matkailussa. Niinpä ammattikorkeakoulussa on käynnistetty hanke edistämään Revontultentien varrella toimivien pienten matkailuyritysten liiketoimintaa paikallisten tarinoiden avulla.

– Tavoitteena on myös rakentaa Revontultentien yhteistä tarinaa ja pitkän aikavälin kehityssuunnitelma. Sitä varten laadimme alueen toimijoiden kesken reitille yhteisen vision ja tiekartan Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen avustuksella, Puukko sanoo. Visiotyön pohjalta alueelle kehitetään yhteinen brändi.

Uudet digitaaliset toteutukset ovat hyvä tapa nostaa esille kulttuuriperintöä ja tarinoita sekä esitellä alueen erityispiirteitä paikallisille ja alueella vieraileville matkailijoille.

Hankkeessa tehdään valituille yrityksille rajat ylittävä tukiohjelma, joka koostuu digitaaliseen tarinankerronnan työpajoista sekä konsultaatiosta. Tarkoitus on tuoda esille vaihtoehtoisia tapoja hyödyntää uusia digiajan ratkaisuja tarinankerronnassa.

Lähde: Lapin AMK