Sähköautojen latauspisteiden määrä ei riitä mihinkään – Ruotsissa jo nyt pulaa tuhansista tolpista

Täyssähköautot ja ladattavat hybridit yleistyvät, ja autovalmistajat julkistavat uusia malleja harva se päivä. Latausinfrastruktuurin rakentaminen laahaa kuitenkin pahasti jäljessä.

Ruotsissa on aivan liian vähän sähköautojen julkisia latauspisteitä. Pelkästään nykyisen tarpeen kattaminen vaatisi nopeasti tuhansien uusien latausasemien rakentamista.

Ruotsissa on runsaat 90 000 sähköä pistokkeesta käyttövoimaksi lataamaan pystyvää autoa. Ruotsissa myytävistä uusista autoista ladattavia on EU-alueen kolmanneksi eniten. Silti koko maassa on vasta alle 9 000 julkista latauspistettä.

Ladattavien autojen määrää suhteessa julkisiin latauspisteisiin mitataan CPEV-luvulla (Charging Points per Electric Vehicle). EU:n suositusten mukaan luku pitäisi olla 0,1 eli enintään kymmenen autoa yhtä julkista latauspistettä kohti.

Sähköautoalan etujärjestö PowerCirclen tilastojen mukaan tilanne on jo nykytilanteessa erityisen huono Tukholman ja Upsalan lääneissä. Niissä on vain puolet tarvittavista latauspisteistä, ja uusia pitäisi rakentaa nopeasti saataville.

Vaikka etenkin Tukholman kaupunki on pitänyt erittäin korkeaa profiilia ympäristöystävällisenä kaupunkina, tässä asiassa voidaan katsoa myös kaupungin epäonnistuneen. Tukholman läänin noin 44 000 ladattavaa autoa kohden on vain noin 2 100 julkista lataustolppaa (CPEV n. 0,05).

Kyse ei ole vain Etelä- tai Keski-Ruotsin ongelmasta. Pinta-alaltaan melkein neljänneksen koko Ruotsista kattavassa Norrbottenin läänissä eli Ruotsin Lapissa on tällä hetkellä yhteensä vain 94 julkista latauspistettä. Monen pohjoiseen ajavan täyssähköauton omistajan pitää siis huolella suunnitella reissunsa ja ajoreittinsä ikäviä yllätyksiä välttääkseen.

Jos latausinfraa ei saada kuntoon, se voi hidastaa sähköautojen yleistymistä ja siten päästöjen vähentymistä.