Onko peräkärry kunnossa?

Vastuu katsastusvapaan kevytperävaunun teknisestä kunnosta on vain ja ainoastaan ajoneuvon kuljettajalla. Perävaunun kunto pitäisikin tarkistaa säännöllisesti.

Liikenneturva muistuttaa, että erityisesti peräkärryn renkaiden kunto on hyvä tarkistaa etenkin silloin, jos aikoo hyödyntää uuden tieliikennelain kevytperävaunuille sallimaa 100 km/h:n rajoitusta. Nopeuden nosto lisää kärryyn kohdistuvia rasituksia erityisesti väistö- ja jarrutustilanteissa.

O1-luokkaan kuuluvaa kevytperävaunua ei katsasteta, joten vastuu sen teknisestä kunnosta on yksin ajoneuvon kuljettajalla. Myös kärryt vaativat huoltoa, mutta mitä kaikkea on syytä tarkistaa, kun niiden kuntoa tutkii?

– Renkaat ovat olennaisimmassa osassa. Niistä kannattaa katsoa ensinnäkin urasyvyys, jonka suositellaan olevan vähintään kolme millimetriä. Pitää myös tarkistaa rengaspaineet sekä se, ettei renkaan rungossa ole vikoja, esimerkiksi pullistumia tai halkeamia renkaan kyljessä. Renkaat on lisäksi hyvä nostaa ylös tunkilla ja varmistaa, ettei laakeri pidä ylimääräistä ääntä, ja että siinä on sopiva välys. Laakerit kannattaa toki myös voidella kerran vuodessa, luettelee Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

– Lisäksi kärryn valojen toimivuutta on pidettävä silmällä, niissä näkee usein vikoja tien päällä. Huoltotoimenpiteiden yhteydessä on hyvä myös voidella vetolaite ja lukituksen mekanismit sekä tarkistaa lukkolaitteen kielen kunto ja lukituksen toimivuus silmämääräisesti. Kiinnityksen turvallisuudesta on luonnollisesti huolehdittava jokaisen kytkennän yhteydessä. Vetokoukunkin on tietysti oltava hyvässä kunnossa.

Harkitse renkaiden tasapainotusta

Jos kevytperäkärryä vetää yli 80 km/h:n nopeutta ja se tuntuu levottomalta tai pompottavalta perässä, kannattaa tarkistuttaa kärryn renkaiden tasapainotus. Samalla voi tilata pyöriin muitakin huoltotoimenpiteitä, kuten napojen voitelun ja laakereiden tarkastuksen.

– Renkaiden tasapainotusongelmat tulevat yleensä esiin juuri nopeusalueella 80–100 km/h. Silti peräkärryjen renkaita tasapainotetaan vain harvoin, vaikka siitä olisi usein hyötyä, Heiskanen sanoo.

Lisäksi myös peräkärryn rungon metalliosat on hyvä silmäillä ruosteen tai hitsauksien repeämien varalta. Kaikki yllä mainitut asiat tarkistamalla voi vetää perävaunua ainakin hieman huolettomammin. Tarkastuksiin kuluu aikaa puolesta tunnista tuntiin, joten ne kannattaa tehdä ennen seuraavalle reissulle lähtemistä.

– Mikään ei tapa matkatunnelmaa niin tehokkaasti kuin tien päälle levinnyt laakeri tai rikkoutunut rengas, kun kärryssä on kuormaa. Pahimmassa tapauksessa kärry kuormineen voi päätyä pientareelle tai vastaantulijan keulaan, joten pidä hyvää huolta peräkärrysi kunnosta, Heiskanen kannustaa.

Kuva Liikenneturva/Nina Mönkkönen