Turvallisuusvinkkejä karavaanareille: katse nokkapyörään ja vetopäähän

Matkailuvaunun, peräkärryn tai trailerin nokkapyörän asennolla pystyy parantamaan liikenneturvallisuutta, ja kitkavetopää on tärkeä turvavaruste.

Monessa matkailuvaunussa nokkapyörä osoittaa automaattisesti penkan suuntaan. Jarruvaijeri joudutaan monessa nykyautossa kietaisemaan koukun ympärille, joten se ei välttämättä toimi irtoamistilanteessa toivotulla tavalla.

Harva meistä on nähnyt vetoauton koukusta omille teilleen lähteneen matkailuvaunun, trailerin tai peräkärryn, mutta näitä vahinkoja tapahtuu yllättävän usein. Omille teilleen lähteneen vedettävän laitteen kohdalla vakuutusasiatkaan eivät välttämättä ole aivan yksiselitteisiä.

Kun autoon kytketään hinattava laite, sen oletetaan tietysti pysyvän kiinni koukussa. Vahinkoja kuitenkin sattuu, mutta irtoamisen seurauksia on mahdollista minimoida sillä, että hinattavan laitteen nokkapyörän kääntää kohti ojaa – siis osoittamaan lievästi oikealle. Monessa matkailuvaunussa nokkapyörä asettuukin automaattisesti näin, mutta mikään itsestäänselvyys se ei ole.

Vaunulle tai kärrylle aiheutuvia vaurioita nokkapyörän oikeaoppinen asento ei välttämättä vähennä, mutta kun omille teilleen lähtenyt hinattava suuntaa kulkunsa ojan suuntaan, se ei todennäköisesti aiheuta vahinkoa muille tienkäyttäjille.

Ja kun kärry tai vaunu jätetään parkkiin, nokkapyörä säädetään niin, että se ohjaa sen kohti ojaa tai jalkakäytävän reunaa. Samalla tavalla kannattaa kääntää myös auton renkaat silloin, kun se pysäköidään mäkeen.

Kitkavetopää ja takavalot

Ajoneuvo kannattaa aina pysäköidä mäessä niin, että se ei ohjaudu ajoradan suuntaan.

Jos matkailuvaunussa, trailerissa tai hevoskärryssä ei ole kitkavetopäätä, sen hankkimista kannattaa ilman muuta harkita. Kitkavetopää on äärettömän hyvä turvavaruste, joka vakauttaa menoa sivutuulella ja liukkaalla. Kitkavetopää maksaa asennettuna noin 500 euroa.

Kitkavetopäällä varustetun vaunun peruuttaminen helpottuu, kun kahvan kääntää puoliasentoon. Ja vaikka kitkavetopää narisee, sitä tai vetokoukun nuppia ei saa rasvata – raudan pitää hangata rautaa vasten.

Nokkapyörän asennon lisäksi tärkeä liikenneturvallisuuteen vaikuttava asia on se, että vedettävän laitteen valot palavat. Monessa nykyautossa tämä edellyttää sitä, että valokytkin käännetään pois automaattiasennosta.