Turvallisuusvinkkejä uusille karavaanareille ja kanssakulkijoille liikenteeseen

Leirintämatkailu kotimaassa ja karavaanareiden määrä liikenteessä kasvoi viime vuonna merkittävästi. Liikenneturva ja SF-Caravan ry muistuttavat näin kauden alussa tiedotteessaan hyvästä yhteispelistä, jolla turvataan kaikkien matka.

Ennakoinnin merkitys kasvaa entisestään, kun liikutaan isoilla ajoneuvoilla tai ajoneuvoyhdistelmillä. Esimerkiksi matkailuvaunujen ja -autojen rakenteet saattavat aiheuttaa näköesteitä. On tärkeää totutella autoon tai ajoneuvoyhdistelmän käyttäytymiseen ennen liikenteeseen lähtöä.

– Peilien katvealueisiin saattaa jäädä henkilöauto tai pyöräilijä ja siksi kuljettajalta tarvitaan erityistä tarkkaavaisuutta. Esimerkiksi kääntyminen, peruuttaminen ja pysäköinti vaativat isoilla ajoneuvoilla enemmän taitoa, muistuttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.

Myös matkailuajoneuvon käyttäjien valtakunnallinen keskusjärjestö SF-Caravan ry korostaa matkaan valmistautumisen merkitystä.

– Tärkein tekijä joustavassa ja turvallisessa lomaliikenteessä on aina ihminen itse. Ajoneuvo pitää pystyä hallitsemaan kaikissa olosuhteissa, sanoo SF-Caravan ry:n toiminnanjohtaja Timo Piilonen. Matkailuauton tai -vaunun perässä ajavan on taas hyvä muistaa riittävä turvaväli. Tilanteiden ennakointi on helpompaa ja näkyvyys parempi kunnon turvavälin ansiosta.

– Viime vuonna voimaan tulleen lain mukaan enintään 3500 kiloa painavat matkailuautot saavat ajaa kaikkialla tiekohtaisten rajoitusten mukaisesti, joten ohitustarve kannattaa punnita huolella, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Ari-Pekka Lattu toteaa.

Ylikuormaa kertyy helposti

Matkailuauton tai -vaunun todellinen ajonaikainen massa voi lähennellä kokonaismassan ylärajoja, kun täydet kaasupullot, vesisäiliöt ja polttoaine on tankattu. Ylimääräiselle tavarakuormalle ei välttämättä juuri jää tilaa.

– Painorajojen kanssa saa olla tarkkana, jottei vetoauton vetokyky ylity. Lisäksi jokaiselle esineelle tulisi olla oma lukittu tai sidottu paikkansa, jossa se pysyy paikoillaan myös äkkijarrutuksessa. Jo 50 km/h törmäyksessä kappaleen massa on jo noin 40-kertainen. Esimerkiksi irti jäänyt lemmikki tai astia voi syöksyä ohjaamossa satojen kilojen voimalla, Ari-Pekka Elovaara sanoo.

– SF-Caravan ry:n jäsenmäärä kasvoi viime vuonna uuteen ennätykseen, joten uusia liikkujia on tien päällä paljon. Yhdessä voimme parantaa sekä omaa että muiden liikenneturvallisuutta, Timo Piilonen muistuttaa.

Ensikertalaisen karavaanarin vinkkilista liikenteeseen:

• Tarkista oman ajokorttiluokkasi ajo-oikeus.

• Varmista vetoauton vetokyky ja suurin sallittu peräkärrypaino.

• Liiku vain katsastetulla autolla tai vaunulla.

• Tarkista renkaiden kunto, kantavuus ja ikä.

• Kuormaa vaunu tai auto oikein.

• Tutustu auton tai vaunun ajo-ominaisuuksiin ennen matkaa, mm. jarrutusmatkat, katvealueet, tuulen vaikutus.

• Muista turvavälit ja huomioi muut liikkujat liikenteessä.

• Tutustu ajoneuvosi turvaohjeisiin ja -laitteisiin.

• Matkailuautoa koskevat samat määräykset kuin henkilöautoa turvavöiden ja lasten turvaistuimien osalta.

Lähde: Liikenneturva