Tutkimus toi pohdittavaa SF-Caravanille: ”Karavaanareilla on enemmän yhdistäviä asioita kuin erottavia”

SF-Caravan ry:n varapuheenjohtaja Minna Joensuu pitää tuoreeltaan valmistuneita karavaanaritutkimuksen tuloksia mielenkiintoisina.

– Tulokset antavat monenlaista ajattelemisen aihetta. Monesta asiasta meillä on ollut aavistuksia ja kokemustietoakin, ja omat arviomme näyttävät olleen pääosin osuvia. Siitä huolimatta tutkimus antaa pohdittavaa ja työkaluja sekä liittohallitukselle että yhdistyksille, Joensuu sanoo.

Liiton tavoitteena oli lisätä ymmärrystä SF-Caravanin jäsenten, ei-jäsenten sekä muiden suomalaisten ajatuksista karavaanareihin ja leirintämatkailuun liittyen.

– Viidentoista vuoden aikana matkailutavat ovat jonkin verran muuttuneet. Se on hyvä tiedostaa ja ymmärtää.

Samankaltaisuus yllätti

Joensuuta ilahdutti tutkimuksen tuloksissa se, että leirintämatkailu ja karavaanarit herättävät pääosin myönteisiä mielikuvia.

– Arvelimme, että vapaus ja aikatauluttomuus ovat monelle tärkeitä, ja ne olivatkin todella tärkeitä. Ehkä tiukasti aikataulutetussa maailmassa vapaa-ajalta toivotaankin juuri näitä asioita elämysten lisäksi, Joensuu sanoo.

– Moni varmaan odotti, että matkailuvaunun ja -auton omistajien ajatukset eroaisivat enemmän. Erot ovat kuitenkin pääosin aika pieniä ja yhdistäviä asioita on enemmän kuin erottavia. Erot näkyvät enemmän käyttötavoissa ja karavaanarityypeissä kuin harrastamisen syissä.

Erityisen kiinnostavana Joensuu pitää sitä, että tutkimuksen eri kohderyhmien ajattelu karavaanareista ja leirintämatkailusta oli melko samankaltaista.

– Toki matkailumuotoa kokeilleet antoivat positiivisemman arvion kuin ne, jotka sitä eivät olleet kokeilleet. Tämä sama ilmiö näkyy usein erilaisissa palvelututkimuksessa eli käyttäjät ovat tyytyväisempiä kuin ne, jotka palvelua eivät käytä, Joensuu sanoo.

– Oli hauska huomata, että suomalaiset yleisesti ajattelivat karavaanarimatkailun käyttötarkoituksista hyvin samansuuntaisesti kuin jäsenemme ja matkailuajoneuvojen omistajat yleensä.

Työ jatkuu

SF-Caravan on iso järjestö, jonka kehittäminen vaatii taustalle myös tutkittua tietoa. Joensuun mielestä tutkimuksen pohjalta liitolla on hyvä perusymmärrys siitä, mitä karavaanareista ajatellaan.

– Tulokset auttavat meitä jäsenpalvelujen, -etujen ja jäsenyyden houkuttelevuuden parantamisessa ja elävät varmasti monissa järjestöväen keskusteluissa. Tulokset ovat kiinnostaneet myös kansainvälisiä sisarjärjestöjämme, Joensuu sanoo.

– Meillä on sekä syytä olla ylpeitä tekemästämme työstä että kehittää asioita, joiden merkitys jäsenistöllemme on suuri ja jotka ehkä tällä hetkellä ovat vähän katveessa. Tällainen tutkimus antaa hyviä suuntaviittoja sillä tiellä. Hienoa, että saimme niin hyvin vastauksia. Tätä kautta on hyvä kiittää myös kaikkia vastanneita.