Automurtoja tehdään keskimäärin yli 20 joka päivä. Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna autoihin murtauduttiin yli 9 000 kertaa, yli 800 edellisvuotta enemmän. Tämän vuoden alussa automurtojen määrä kasvoi edelleen, mutta kesällä automurrot vähentyivät edellisvuodesta. Kaikkiaan automurtojen määrä on ollut kasvussa vuodesta 2018 alkaen.
Varkaille kelpaavat niin auton osat kuin autossa säilytettävä omaisuus. Harmia aiheuttavat myös autoon tulleet murtovahingot.
– Automurtojen määrään vaikuttavat monet tekijät. Autojen varusteet ovat arvokkaita, ja ne menevät suhteellisen helposti kaupaksi eteenpäin. Lisäksi ihmiset jättävät arvotavaroita autoihin, joten varkaat saattavat senkin vuoksi pitää autoja houkuttelevina kohteina, sanoo tiedotteessa Fennian ajoneuvo- ja omaisuusvakuutuspalveluiden johtaja Mikko Pöyhönen.
Vuodesta 2009 vuoteen 2018 automurtojen määrät laskivat selvästi, mutta vuodesta 2018 alkaen ne ovat jälleen lisääntyneet.
– Uusissa autoissa ei ole enää juurikaan helposti irrotettavia osia ja varashälyttimet ovat kehittyneet, mikä on puolestaan vaikuttanut automurtojen määrään laskevasti pitkällä aikavälillä.
Automurtoja tapahtuu eniten kesällä ja alkusyksystä, jolloin automatkoja tehdään enemmän kuin muihin aikoihin vuodesta. Kesällä saatetaan pysähtyä esimerkiksi uimaan, ja auto saattaa jäädä lukitsematta lyhyen pysähdyksen ajaksi.
– Tyypillisessä automurrossa auton ikkuna rikotaan, tai autoon mennään sisälle lukitsemattomasta ovesta. Erityisesti esille jääneet arvoesineet kuten älypuhelimet, tietokoneet ja lompakko houkuttelevat varkaita, Pöyhönen muistuttaa.
Arvokasta omaisuutta ei pidä koskaan jättää autoon näkyville, vaikka olisi poissa vain hetken aikaa. Myös tummennetut ikkunat voivat vähentää varkaiden kiinnostusta, kun arvokkaasta omaisuudesta auton sisällä ei ole varmuutta.
Vinkit automurtojen varalle
Lähde: Fennia