Kohdevinkki: Ilmailumuseosta uutta nostetta Helsingin-reissulle

Helsinki-Vantaan lentoaseman vierestä löytyy matkakohde, joka kiinnostaa lapsiakin. Pysäköinti ei ole pulma edes matkailuajoneuvolla liikkuvalle.

Ajan miltei päivittäin Helsinki-Vantaan lentoaseman vierestä. Siellä lentomatkustajien pitempiaikaista pysäköintiä varten on omat pysäköintialueensa. Niillä näkee aina myös matkailuautoja, joskus matkailuvaunujakin. Lähellä lentoasemaa sijaitseviin pysäköintitaloihin ei suurikokoista matkailuautoa tai auton ja vaunun yhdistelmää voi ajaa. Saattaapa kiinnostava käyntikohde jäädä tästä syystä vaille kävijöitä.

Suomen Ilmailumuseon pysäköintipaikka on paljon lähempänä lentoasemaa kuin pitkäaikaispysäköinnin kentät. Ehkä suomalaisen ilmailun historia ei kuitenkaan ole karavaanareita kovin suuresti kiinnostava aihe. Vahinko, sillä Vantaan Aviapoliksessa sijaitsevassa ilmailumuseossa on noin 80 lentokonetta sekä runsaasti muitakin ilmailuun liittyviä esineitä kuten pienoismalleja, lentokoneiden moottoreita, potkureita, mittareita ja viestintävälineitä.

Nähtävää on niin paljon paljon, että näyttelytila vaikuttaa osittain jopa ahtaalta. Sen sijaan museon edustalla on kesäloma-aikanakin heinäkuisena arkipäivänä hyvin tilaa niin matkailuauton kuin vaunuyhdistelmänkin pysäköintiin.

Ilmailuhistorian erikoismuseo

Suomen Ilmailumuseo on valtakunnallinen ilmailuhistorian erikoismuseo. Se tallentaa kokoelmiinsa monipuolisesti Suomen siviili- ja sotilasilmailuun liittyvää aineistoa. Kokoelmien painopisteenä on kotimaan ilmailu, suomalaisten suunnittelemat tai käyttämät lentokoneet sekä suomalaisten osuus sekä kotimaisessa että kansainvälisessä ilmailussa.

Museon yhteydessä toimii mukava kahvila-ravintola Mandeli. Siellä on tarjolla herkullisia suolaisia ja makeita leivonnaisia. Kesällä (25.6.-17.8.) ravintolassa on arkisin (klo 10.30-13.30) tarjolla keittolounas. Lounaslista vaihtuu viikoittain.

Kahvilakäynti ei edellytä museon pääsymaksun maksamista,  pysäköinti ei maksa mitään, eikä pysäköintiaikaa ole rajoitettu. Tilaa on mukavasti myös matkailuajoneuvolla saapuvalle.  Toivottavasti tilanne säilyy tällaisena jatkossakin, eivätkä karavaanarit ryhdy käyttämään mainiota pysäköintipaikkaa pitempiaikaiseen pysäköintiin Helsinki-käyntinsä ajaksi.

Suomen ilmavoimat jo 100-vuotias

Kun Suomi itsenäistyi vuonna 1917, maailman ensimmäisen lentokoneen ensilennosta oli kulunut vasta vähän toistakymmentä vuotta.  Suomen ilmavoimat perustettiin kuitenkin jo vuonna 1918, ja vuonna 1923 helsinkiläinen Bruno Lucander perusti lentoyhtiö Aero Oy:n. Se tunnetaan nykyisin pörssiyhtiönä nimellä Finnair, joka on yksi maailman vanhimmista edelleen toimivista lentoyhtiöistä.

Ilmailumuseossa on nähtävillä muun muassa Kar-Airin hankkima  DC3-matkustajalentokone. Se on Euroopan vanhin alun perin siviilikäyttöön rakennettu DC-3, ja se eroaa sodanaikaisista kuljetuskoneista.

Tällä Kar-Airin hankkimalla koneella lennettiin reittilentoja kotimaahan ja Ruotsiin, sekä myöhemmin tilauslentoja aina Egyptiin ja Kanarian saarille saakka. Kone poistettiin matkustajaliikenteestä 1960-luvun lopulla, minkä jälkeen sitä käytettiin muun muassa malminetsintälennoilla.

Ohjaimiin ilman lentolupakirjaa

Ilmailumuseolla voit myös itse hypätä lentokoneen puikkoihin! Museolla on kolme lentosimulaattoria, joilla pääset kokemaan siviili-, sota- tai retrolentämistä.

Elämyspalveluiden uusin tulokas on lentokoulutusyhtiö Diamond DA42 -yleisilmailukoneen koulutussimulaattori. Sen avulla tarjotaan museokävijöille ainutlaatuinen mahdollisuus kokea ammattilentäjien arkea.

Simulaattoreihin myydään ennakkovarauksesta elämyspaketteja arkisin klo 10-20 ja lauantaisin klo 12-17. Museo suosittelee tekemään varauksen elämyssimulaattoriin  viimeistään viikkoa ennen haluttua lentoaikaa.

Avoinna joka päivä

Museo on avoinna arkipäivisin (maanantaista perjantaihin) kello 10-20 ja viikonloppuisin (lauantai ja sunnuntai) kello 10-17.

Sisäänpääsy on museokortin haltijalle ilmainen, samoin alle 7-vuotiaille lapsille. Aikuisten sisäänpääsymaksu on 10 euroa, mutta opiskelijoilta, eläkeläisiltä ja 7-17-vuotiailta peritään 7 euron maksu. Vielä edullisemmin pääsee, jos kävijä on hankkinut Helsinki Cardin.  Pysäköinnistä ei veloiteta mitään.

Runsaasti parkkipaikkoja

Suomen Ilmailumuseo sijaitsee osoitteessa Karhumäentie 12 (Tietotie 3), 01530 Vantaa. Museolle on helppo ajaa jopa omalla matkailuautolla seuraamalla opasteita valtaväyliltä Helsinki-Vantaan lentokentälle aina siihen asti, kunnes Aviapoliksessa miltei lentoasemalla vastaan tulee nähtävyys-opaste ilmailumuseoon.

Museon pihalla on reilusti ilmaista parkkitilaa.

Kävelymatka Aviapoliksen rautatieasemalle on vain 150 metriä, joten jopa Helsingin keskustaan pääsee helposti niin junalla kuin bussillakin. Ja jos on löytänyt matkailuajokille pysäköintipaikan vaikkapa Helsingin Mustikkamaalta, sieltäkin pääsee julkisilla liikennevälineillä Ilmailumuseoon helposti (esimerkiksi bussi, metro, juna tai bussi). Monista lapsista sekin on miltei seikkailumatka.

Lisätietoja löydät Ilmailumuseon Facebook-sivuilta.

Kuvat: Suomen Ilmailumuseon (www.ilmailumuseo.fi)  ja Ilmailumuseosäätiö (www.imy.fi)