Talvista elämysmatkailua parhaimmillaan: Perhe kyytiin ja surffilaudat vaunuun – ja eikun Lofooteille!

Elämysmatkailija, viljelijä ja Asenne surf -yrittäjä Ville Rinta on tottunut jahtaamaan ”parhaita aaltoja” ympäri maailmaa. Aina ei tarvitse suunnata lentämällä edes etelän hiekkarannoille, vaan talvinen Pohjois-Norja soveltuu tarkoitukseen yhtä hyvin. Rinta ottanut vienyt viime kerroilla mukaan vieläpä koko perheensä, vaimon lisäksi 5- ja 2-vuotiaat lapset.

– En ikinä ajatellut ryhtyväni karavaanariksi, mutta puolison ideasta ajatus lähti. Matkailuvaunulla voimme kulkea spontaanisti tuulen ja aaltojen perässä pitkin Suomea ja Eurooppaa. Esimerkiksi talvella Norjan kohteet eivät ole niin ruhkaisia, ja matkoihin on voinut yhdistää myös laskettelun, Rinta sanoo.

Vaunuksi valikoitui Eriba Touring Ocean Drive 530 -retrovaunu. Se on surffihenkinen imagoltaan, mutta pikkulapsiarjen siirtäminen omakotitalosta kahdeksan neliön matkailuvaunuun kolmeksi viikoksi kuulostaa äkkiseltään joltain muulta kuin lomalta. Perhettä tilanpuute ei ole silti vaivannut.

– Säilytystilaa oli runsaasti, ja stressin surffilautojen sallituista pituuksista ja matkalaukkujen painorajoituksista sai unohtaa. Märkäpuvut kuivuvat vaunun suihkutilassa, kuten pitääkin.

Unohtumaton kokemus

Lofootit oli matkaajille kohteena entuudestaan tuttu, eikä Norjanmeren tyrskyjen äärellä ollut kylmä Golf-virran ansiosta talvellakaan. Lämpötila vaihteli muutamalla asteella nollan molemmin puolin, ja sää vaihteli auringonpaisteesta lumisateeseen ja aallot puolimetrisistä viiden metrin korkuisiin. Niitä sai ahnehtia niin paljon kuin vain suinkin jaksoi.

– Suomen puolella pakkasta oli -23 astetta, mutta vaunun sisällä kylmyydestä ei ollut tietoakaan, menneenä viikonloppuna Helsingin messuilla yleisöllekin esiintynyt Rinta kertoo.

– Meille talvinen Norja matkailuvaunussa yöpyen oli unohtumaton kokemus. Maisemat Lofooteilla ovat uskomattoman lumoavat, ja saariryhmän monimuotoisuus jaksaa ihastuttaa taukoamatta.

Katso videolta, miltä surffaus näyttää Lofooteilla keskellä talvea.

Video: Pauli Reinikainen