If Design Award -palkinnon saajissa on taas myös karavaanareille ja retkeilijöille suunnattuja tuotteita

Saksalainen If Design Award -designpalkinto jaettiin ensi kertaa jo 70 vuotta sitten. Vuoden 2024 palkintojen saajaksi tarjottiin 10 800 ehdokasta 72 maasta – tuotteita, arkkitehtuuria, kampanjoita, materiaaleja…

Tuomariston tekemiin valintoihin vaikuttivat etenkin idea, muotoilu, toiminnallisuudet, erottautuminen ja vaikutus markkinoihin. Poimimme joukosta muutamia palkittuja, ja niiden tuomareihin vedonneita ominaisuuksia.

Italialaisen Indel B -yrityksen Plein-Aircon 12V on alle 6-metrisiin retkeily- ja matkailuautoihin sekä matkailuvaunuihin tarkoitettu kattoilmastointilaite. 12 voltilla pelittävä Plein-Aircon viilentää ajoneuvoa kesähelteillä hupiakusta sähköverkon ulkopuolellakin leiriydyttäessä eikä vaadi invertteriä.
Good Vibes on Camperverk-yrityksen kattoteltta, jonka kovan kuoren kaarevuus mahdollistaa sen, että matkatavaroita ei tarvitse poistaa kattoteltasta ennen teltan sulkemista. Tämä säästää aikaa ja luo lisää säilytystilaa. Kattoteltasta on myös hyvät näkymät joka suuntaan.
Oru Kayak -yrityksen palkinnon arvoinen tuote on Lake-malli, joka on kevyt, kompakti ja taitettava kajakki. Lake-mallin kuljettaminen onnistuu siten ahtaammissakin ajoneuvon tiloissa. Taitettavuus helpottaa säilyttämistä myös reissun jälkeen. Tuomaristo kiitti kalifornialaisen Orun kajakkia myös innovatiivisesta materiaalin käytöstä ja ”iloisesta käyttökokemuksesta”.
Eriba Touring Colour Editions -matkailuvaunumallit onnistuivat tuomariston mielestä vaikeassa tehtävässä säilyttämään sen mikä on vaunuissa perinteikästä ja tuttua mutta tuoden silti uutta – retroa modernin tyylikkäällä otteella. Mallisto sai aiemmin jo German Design Award 2024 -palkinnon.
Hymer poimi Eriba-mallien lisäksi palkinnon myös Grand Canyon S -retkeilyautollaan. Tuomaristo kehui muun muassa auton omavaraisuutta ja kodikasta sisustusta. Kehuja sai myös Hymer Connect App -sovellus, joka tuomariston mukaan muuttaa auton liikkuvaksi älykodiksi.
RaidBox-retkimoduuli valmistettiin vauhdilla Ineos Grenadier 4X4 -maastoautolle, ja se voidaan sovittaa myös moniin muihin maastoautoihin, esimerkiksi Land Rover Defenderiin. Alumiinista valmistetun vahvan RaidBoxin saa asennettua reissuvalmiiksi autoon muutamissa minuuteissa. Sänkyratkaisu mahdollistaa hyvin myös istuimien säilyttämisen autossa. RaidBoxissa on muun muassa jääkaappi, pesuallas, kaasuliesi, ulkosuihku ja vesisäiliö.
Thule nappasi kisassa useita palkintoja. Yksi niistä on vetokoukkuun kytkettävä Outset-teltta, jossa Thule osoittaa vahvaa kykyään innovointiin.
Anymaka Hammock Stand on kalifornialaisen Easthills-yrityksen riippumattoteline. Sen avulla riippumattoilu sujuu silloinkin, kun esimerkiksi sopivia puita ei ole kiinnittämiseen saatavilla. Tuote muuntuu myös nojatuoliksi. Näppärästi nippuun taittuva tuote kulkee omassa pussissaan helposti mukana vaikkapa auton takaluukussa, ja on käyttövalmis taas muutamissa sekunneissa.
Hyundai Multi Lantern oli yksi tällä kertaa palkituista monista monikäyttöisistä retkilampuista. Autoistaan Suomessa parhaiten tunnetun Hyundain Multi Lantern toimii tavallisena taskulamppuna ja tunnelmallisena leirivalona. 155 grammaa painavan lampun akku ladataan usb:n kautta.
Habiton by Bürstner on kesällä esitelty konsepti, joka modulaarisena soveltuu monenlaisiin käyttötarpeisiin. Myös se saa palkintonsa huhtikuun lopussa Berliinissä järjestettävässä juhlatilaisuudessa.

Lähde: If Design Award. Kuvat: valmistajat

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *