Pikkuruinen aerosolisammutin pyrkii nitistämään tulipalon itsenäisesti – myös matkailuajoneuvoissa

Kempeleläinen Salgrom Technologies Oy on myynyt kehittämiään automaattisia sammutusjärjestelmiä suurille kansainvälisille yrityksille kuten Daimlerille jo jonkin aikaa, mutta nyt yritys aikoo aktivoitua myös kuluttajamarkkinoilla.

Karavaanareiden tapauksessa kyse on yrityksen Hex-tuotteesta, joka havaitsee ja tukahduttaa tulipalon itse automaattisesti jopa muutamissa sekunneissa.

– Sähkönkulutus on matkailuajoneuvoissa kasvussa, ja liitettynä on vaikka minkälaisia sähkölaitteita, joten myös sähköpalojen riski voi kasvaa. Matkailuautoissa ja -vaunuissa on käsisammuttimia ja sammutuspeitteitä, mutta palo voi syttyä myös silloin, kun ajoneuvossa ei ole kukaan paikalla – eikä siis myöskään sammuttamassa. Tai sitten siellä voi olla väkeä, jolla on palon syttyessä niin kiire pihalle, että aikaa ei ehkä ole edes alkusammutukseen. Mitä jos sammutusta olisikin hoitamassa yksinkertainen automaattinen järjestelmä, aluemyyntipäällikkö Joni Määttä taustoittaa.

Määtän mielestä matkailuajoneuvoissa voisi luontevasti olla muita sammutusvälineitä täydentämässä 2–4 Hex-palonsammutusyksikköä.

– Hyvä olisi asentaa minimissään edes yksi laite, ja tällöin se tärkein paikka olisi sähkökaappi. Muita paikkoja turvallisuuden lisäämiseen voisivat olla esimerkiksi akusto ja jääkaapin taustatila.

– Hinta on noin 150 euron luokkaa per kappale. Käyttöikä on noin 15 vuotta. Hex toimii täysin itsenäisesti, eli se ei tarvitse virtalähdettä, ei esimerkiksi paristoja tai akkuja.

Tuote on käytännössä huoltovapaa, vaikkakin 1–2 vuoden välein olisi hyvä tarkistaa, ettei purkaantumisaukkoihin ole kerääntynyt likaa tai pölyä tukkimaan aukkoja.

Tuote kiinnitetään magneetilla, mutta jos alusta on jotain muuta kuin metallia, sitten 32 grammaa painava tuote voidaan kiinnittää kaksipuolisella teipillä tai liimalla. Halkaisijaltaan Hexin koko on 6,2 senttimetriä.

Miten se toimii?

Myyntipaketissa on sammutin ja lanka. Lämpöhaistelijana toimiva lämpöherkkä attac-lanka reagoi suoraan tuleen, kipinään tai jos lämpötila ylittää 170 astetta.

Sammutusaineena on aerosoli, joka tulee tuontina. Muuten Salgrom Hex on kokonaan ”Made in Kempele”, sillä tuotantokin tapahtuu Kempeleellä Oulun kupeessa.

 – Laitteessa on seitsemän aukkoa, joista purkautuu discokonemaista usvaa. Jos sammutusaine purkautuu, ketään ei tietenkään suositella jäämään tilaan. Tässä on kuitenkin se hieno puoli, että Hex ei purkautuessaan poista tilasta happea, eli sikäli siinä pystyy ihminen toimimaan ja lähtemään pihalle. Kyseessä on vihreän teknologian tuote, joka ei vahingoita luontoa. Eikä sammuttaessaan aiheuta myöskään vesivahinkoa ajoneuvoon, Määttä sanoo.

Video Hex-sammuttimen toiminnasta:

Keskustelu

  1. Paul Kukkonen

    aivan mahtava tuote.

    Kommentoitu 0 kertaa

  2. Kuinkas jos asuntoautossa on eläimiä?

    Kommentoitu 0 kertaa

Kommentointi on suljettu.