Teltasta aurinkovoimala? – Jackery esitteli uudenlaisen ideansa

Kymmenisen vuotta sitten Kaliforniassa perustettu Jackery on tehnyt jo vuosia menestyksekkäästi reissaajia kiinnostavia kannettavia virta-asemia. Virta-asemien litiumakkua pystyy tyypillisesti lataamaan monen muun tavan lisäksi myös pienistä taitettavista, mukana kulkevista aurinkopaneeleista, joita myös Jackery kauppaa.

Mutta kun ideoidaan uutta, yksi tapa on kehittää lisää tapoja saada olemassa olevasta osaamisesta enemmän irti. Sellaisesta lähtökohdasta ponnistaa Jackeryn ilmatäytteinen LightTent-AIR-teltta, jonka yritys esitteli tammikuussa Las Vegasissa kuluttajaelektroniikkaan painottuvilla CES-messuilla.

Esimerkiksi tammikuussa julkistettu Jackery Pro 1500 on valmistajan peruskauraa, mutta tämä tuoteryhmä on yksi osa myös Jackeryn eksoottisempaa tuotekehittelyä, kuten telttaa.

Jackeryn tehokkain mobiili aurinkopaneeli on tällä hetkellä Jackery SolarSaga 200W Solar, mutta LightTent-AIRin tapauksessa kyse on 1200 watista. Ylös optimaaliseen kulmaan avautuvat teltan kaksi suurta sivuseinämää tarjoavat mukavasti pintaa kennoille.

Ohuilla ja joustavilla galliumarsenidi-aurinkokennoilla kerätty energia on tarkoitus ottaa paneeleilta talteen telttaan integroitavaan energiavarastoon (akkuun) ja tavallisiin virta-asemiin, ja niistä sitten hyödynnettäväksi kännyköiden, läppärien ja loputtomien muiden pienlaitteiden lataamiseen ja muihin tarpeisiin.

4–5 reissaajan majoittamiseen mitoitettu pvc-päällysteinen, vedenpitävä ja palosuojattu LightTent-AIR on yhä vasta konsepti. Yritys arvioi sen olevan mahdollisesti kaupallisesti valmis tuote aikaisintaan parin vuoden päästä. Hinnasta ei ole kerrottu vielä arviota.

Voi olla, että Jackeryn idean tapaisia ajatuksia pohditaan parhaillaan myös joissakin sellaisissa yrityksistä, jotka valmistavat karavaanareille matkailuautoihin ja -vaunuihin etutelttoja ja markiiseja. Esimerkiksi yksi yritelmä aurinkopaneeleilla katetusta markiisista esiteltiin jo yli vuosi sitten.

Kuvat: Jackery