Kia Niro on Vuoden Auto Suomessa 2023

Yhdeksännen kerran järjestetyn Vuoden Auto Suomessa -valinnan voitti Kia Niro. Loput viisi finalistia sijoittuivat Niron taakse järjestyksessä Mercedes-Benz EQE, Renault Megane E-Tech, Volkswagen ID. Buzz, Škoda Fabia ja Opel Astra.

Vuoden Auto Suomessa -valinnan tekevät päätyökseen autoista ja liikenteestä kirjoittavia toimittajia edustavan Auto- ja liikennetoimittajat AuLi ry:n jäsenet.

Ensimmäisellä kierroksella olivat mukana kaikki 1. marraskuuta 2021 jälkeen ja ennen lokakuun loppua 2022 Suomessa myyntiin tulleet täysin uudet automallit. Kaikki 30 ehdokasta olivat tuomareiden koeajettavina marraskuun alussa. Jokainen tuomari valitsi kuusi mielestään tärkeintä uutuutta, ja kuusi tuomareilta eniten ääniä saanutta ehdokasta jatkoi finaaliin.

Finaalikierrokselle eteni monipuolinen kuusikko. Mercedes-Benz EQE, Renault Megane E-Tech ja Volkswagen ID. Buzz ovat sähköautoja. Kia Niron saa hybridinä, lataushybridinä ja sähköautona. Opel Astra on toistaiseksi joko polttomoottorinen tai lataushybridi, kunnes kesällä 2023 se tulee myyntiin myös sähköautona. Škoda Fabian saa ainoastaan bensiinimoottorisena, eikä voimalinjassa ole mitään sähköapuja.

Toisen koeajopäivän jälkeen ensimmäisellä kierroksella äänestäneet tuomariston jäsenet jakoivat ehdokkaille 15 ääntä. Kuudesta ehdokkaasta yksi piti nostaa voittajaksi, jolle sai antaa enintään kuusi ääntä.

Äänestys oli VAS-historian tasaisimpia, mikä näkyy myös voittojen jakaumassa. Kia Niro sai niitä eniten (13), toisena oli Volkswagen ID. Buzz (11) niukasti ennen Renault Megane E-Techiä (10). Vaikka Opel Astra sai äänestyksessä vähiten pisteitä, se sai yhtä paljon ykkössijoja (9) kuin Mercedes-Benz EQE.

Vuoden Auto Suomessa 2023 -lopputulokset:

  • 1. Kia Niro: 154 pistettä
  • 2. Mercedes-Benz EQE: 147 pistettä
  • 3. Renault Megane E-Tech: 146 pistettä
  • 4. Volkswagen ID. Buzz: 139 pistettä
  • 5. Škoda Fabia: 118 pistettä
  • 6. Opel Astra: 106 pistettä

Kia Niro teki sikäli hurjan nousun, että kuusi vuotta sitten sen edellinen sukupolvi jäi VAS 2017 -finaalissa viidennelle sijalle.