Paluu autolla Euroopan maista Suomeen on nyt hankalaa – hyödynnä näitä tietolähteitä

Moni Euroopassa reissussa oleva karavaanari pyrkii nyt koronavirustilanteen vuoksi palaamaan Suomeen. Ihan helppoa se ei ole, vaan ei mahdotonta.

Ulkoministeriö kehottaa suomalaisia matkailijoita palaamaan Suomeen heti kun mahdollista. Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, koska koko Eurooppa on poikkeuksellisessa tilanteessa.

Useat Euroopan maat sulkevat tai ovat jo sulkeneet rajojaan. Myös Suomen ulkorajoilla liikennettä ryhdytään rajoittamaan torstaista 19.3. klo 00 alkaen. Myös liikkumista monen maan sisällä rajoitetaan. Tärkeintä on, että rajoista ja rajoituksista huolimatta suomalaiset saavat sentään palata Suomeen, mistä sitten tulevatkaan.

Ulkoministeriö pyrkii auttamaan todellisessa hätätilanteessa, mutta matkan keskeytyminen ja paluun vaikeutuminen koronavirustilanteen vuoksi ei ole ulkoministeriön mukaan hätätilanne. Kiireettömissä tiedusteluissa ulkoministeriö pyytää käyttämään sähköpostiosoitetta paivystys.um@formin.fi.

Ulkoministeriö ohjeistaa jumissa ulkomailla olevia suomalaisia seuraamaan paikallisia uutisia. Ulkoministeriö ja Suomen suurlähetystöt julkaisevat jonkin verran tilannetietoja myös Facebookissa ja Twitterissä. Esimerkiksi ulkoministeriön Nettikonsuli jakaa infoa Facebookissa.

Tietoa on hajallaan

Suomen edustustojen verkkosivuilla ja some-kanavilla pyritään antamaan tietoa juuri kyseisen maan tilanteesta ja paikallisten viranomaisten ohjeista ja määräyksistä. Toistaiseksi tätä kautta tietoa ei ole kuitenkaan liikoja ollut saatavilla.

Tietoa saattaa saada ulkoministeriöltä myös tekstiviestinä ja sähköpostilla, kunhan on tehnyt matkustusilmoituksen (matkustusilmoitus.fi).

Eri maiden viranomaiset noudattavat oman maansa lainsäädäntöä ja karanteenisäännöksiä. Ulkomailla reissussa olevan on noudatettava kunkin maan viranomaisten antamia ohjeita ja määräyksiä, mutta niistäkään muuttuvista tiedoista ei ole välttämättä helppoa pysyä kärryillä.

Autoliiton sivuilla on julkaistu useita asiaa koskevia juttuja. Lisäksi epävirallista tietoa ja vinkkejä karavaanareiden kesken on jaettu paljon Facebookin Karavaanarit ulkomailla ja Karavaanarit Euroopassa -keskusteluryhmissä.

Saksaa taitavat voivat seurata matkustustilanteen muutoksia myös esimerkiksi ProMobil-lehden jutusta, johon päivitetään tilannetta Saksan ja muidenkin maiden rajoilta.

Rajat eivät ole sentään muureja

Tilanne on niin erikoinen, hankala ja nopeasti muuttuva, että käytännössä omatoimimatkailijat saattavat joutua itse ratkaisemaan ainakin osan matkustusongelmastaan pitkälti oman tilanteensa mukaisesti.

Moni Keski- ja Etelä-Euroopasta kohti Suomea ajava päätyy jollekin Saksan rajalle. Saksan ja seuraavien valtioiden väliset rajat ylittävät matkat ovat lähtö­kohtaisesti mahdollisia ainoastaan pakottavasta syystä: Itävalta, Sveitsi, Ranska, Luxemburg ja Tanska. Rajan­ylitys­rajoitukset koskevat sekä matkustusta Saksasta kyseisiin maihin että niistä Saksaan. Hyvältä vaikuttaa kuitenkin se, että tätä kirjoitettaessa voimassa olevien Saksan sisäministeriön ohjeiden mukaan ”EU-kansalaiset saavat matkustaa Saksan läpi takaisin kotimaahansa”.

Hyvä tieto on sekin, että Tanskan maahantulorajoituksista huolimatta kauttakulku Tanskan läpi matkalla Suomeen katsotaan riittävän painavaksi syyksi maahantuloon – ”kunhan kauttakulku on luonnollinen osa matkustusreittiä ja tarkoituksena on tehdä kauttakulku mahdollisimman nopeasti”.

Suomen suurlähetystö Tanskassa kehottaa varautumaan rajalla jonoihin. Maahan pääsy arvioidaan rajalla tapauskohtaisesti. Rajalla on varauduttava esittämään matkan tarkoituksen ja henkilöllisyyden todistavia dokumentteja.

Hyvin hankala tilanne on nyt päästä Portugalista Espanjaan, mutta Espanjasta on kyllä päässyt vielä ajamaan Ranskaan.

Oletko ongelmissa Euroopassa? Kerro tilanteestasi tai jaa oma vinkkisi allaolevassa kommenttikentässä.

Keskustelu

  1. Minkä he…tin takia sinne vesi ja räntäsateeseen pitää palta? Voihan sitä etelässäkin viettää aikaa. Halvemmaksi tulee niin.

    Kommentoitu 0 kertaa

Kommentointi on suljettu.