Elämystalous on matkailun kuuma ilmiö: Karavaanareita houkutellaan paikallisten pariin

Paikallisten kanssa puuhaaminen kasvattaa suosiotaan. Suomalaisyritys vei elämystalouden ”Airbnb:n” myös ulkomaille.

Olisiko sinusta paikallisoppaaksi seudullasi vieraileville karavaanareille? Kiinnostaisiko esimerkiksi vetää heille sauvakävelylenkki, esitellä nähtävyyksiä tai viedä marjaretkelle? Tai tunnetko leirintäalueen pyörittäjänä seudultasi tällaisia toimijoita?

Edellä kuvatun kaltaisia elämyspalveluita voi markkinoida Doerz.com-palvelun kautta muun muassa Leirintäoppaan tuoreeltaan uudistuneella sivustolla.

– Kokoamme yhteen ihmisiä, jotka haluavat jakaa intohimoaan tai etsiä itselleen mielekästä tekemistä, Doerz-yrittäjä Tomi Virtanen sanoo.

Doerz on jakamistalouteen perustuva, verkossa toimiva elämysten markkinapaikka, jolla kuka tahansa voi tarjota palveluaan muille ostettavaksi. Palvelun ominta sisältöä ovat yksityisten henkilöiden tarjoamat elämykset niiden asioiden ympärillä, joista he itse pitävät. Kategorioita ovat esimerkiksi perinteet, ruoka ja juoma, kaupunkikulttuuri, urheiluelämys ja luontoelämys.

Esimerkiksi Ruissalo Campingin sivuilla on esillä tämän jutun julkaisuhetkellä sähköistä motocrossia, viinikoulutusta ja luonnonkosmetiikkapaja.

Tehty helpoksi elämysten tuottajille

Vuonna 2016 perustettu turkulainen startup-yritys toimii jo Suomen lisäksi ulkomailla.

– Paras juttu on se aito ihminen, joka avaa paikallista elämää ja ehkä arkeakin reissaajalle. Olemme vähän niin kuin elämysten Airbnb.

Elämysten tuottajille prosessi on tehty helpoksi, sillä oppaana voi toimia täysin omien aikataulujen ja innostuksen mukaan. Doerzin nettisivuilla voi listata aikoja, jolloin opastus onnistuu, ja matkailijat ostavat paikat sieltä.

Myös paikalliset yritykset voivat lähteä mukaan. Doerz ei kuitenkaan vaadi toiminimeä tai yrittäjyyttä palvelun tarjoamiseksi. Oppaaksi voi ilmoittautua osoitteessa Doerz.com.

Leirintäalueilla mahdollisuus tienata

Myös leirintäalueet voivat itse etsiä ja markkinoida uudistuneen Leirintaopas.fi-sivuston aluesivunsa yhteydessä paikallisia elämyspalveluita ja tienata siinä sivussa.

Kesäinen matonpesukin voi olla elämys. (Kuva: Doerz)

SF-Caravan ry:n puheenjohtajan Olli Rusin mielestä matkailu on muuttanut luonnettaan itsenäiseen ja omatoimiseen suuntaan. Siksi myös liitto haluaa olla mahdollistamassa entistä kiinnostavamman, yksilöllisen ja vapaan harrastuksen sisältöä.

– Moni nykymatkailija on ehkä kypsynyt ohi massaturismin helppouden ja haluaa enemmän omien mieltymystensä mukaista sisältöä lomalleen, Rusi sanoo.

– Parasta mahdollista vastinetta vapaa-ajalle saa tutustumalla suoraan ihmisiin, ei vain tuotteistettuihin massapalveluihin. ”Live like locals” (suom. elä kuin paikalliset) on trendin nimenä ollut jo pitkään.

Doerz tulouttaa Leirintäoppaan kautta myytyjen palvelujen tuotosta provision palvelua esitelleelle leirintäalueelle.

Tomi Virtanen järjestää leirintäalueille tarkoitetut webinaarit elämysmatkailusta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista keskiviikkona 26.6. kello 10 ja torstaina 27.6. kello 18. Webinaareihin voi osallistua täällä.

Lisätietoja löydät myös Leirintäoppaan Doerz-sivulta.

Keskustelu

  1. Mahtavaa! Hieno yhteistyö ja mainiota porukkaa. Ilo olla mukana rakentamassa tätä!

    Kommentoitu 0 kertaa

Kommentointi on suljettu.