GoExpo 2020: matkailuajoneuvon basecamp-ajattelun uudet tuulet

Matkailuautoilu on viime aikoina alkanut kiinnostaa laajempia kohderyhmiä. Mukavat tilat ja harrastusvälineiden mukanaolo luovat mahdollisuuksia uudentyyppiseen basecamp-ajatteluun matkailuajoneuvosta harrastusten ja työnteon tukikohtana.

Harrastevälineet mukana maantiellä

Moni kotimaanmatkailija on valinnut kulkupelikseen retki- ja matkailuauton. Liikkuvan kodin perusvälineistö takaa yöpymisen ja ruokailun helppouden, jopa hieman heikompikuntoisen tiestön uumenissa.

Kohteena voivat olla retkeilyreitit, kirkasvetiset sukellusaltaat, luonnonkauniit maastopyöräreitit, tai vaikka melontakelpoiset joet ja järvet kaupunkikohteita unohtamatta.

Etenkin lapsiperheiden ja aktiivista liikuntaa harrastavien omistama retki- ja matkailuauto ajaa tehtävänsä harrastus- ja lomanviettopaikan läheisyyteen sijoitettavana tukikohtana

Myös eri alojen ammattilaiset ovat alkaneet tutkia karavaanarielämän suomia ulottuvuuksia työnsä tukena.

GoExpo 2020 tarjosi lisävarustevinkkejä

Suomen suurimpana ulkoilu- ja urheiluareenana itseään mainostava GoExpo veti helmi-maaliskuun vaihteen messupäivinä Helsingin Messukeskukseen lähes 40 000 kävijää. Paikalla oli retki- ja matkailuautovalmistajista Adria, jonka uudet mallit näyttivät kiinnostavan messukansaa huomattavan paljon.

Heräsi kysymys, että miten eri harrastevälinevalmistajat olivat suunnitelleet omia tuotteitaan toimimaan osana matkailuajoneuvoharrastusta?

Vastauksia kysymykseen saatiin messuhallin luoteisnurkasta löytyneeltä jättimäiseltä vesialtaalta, jonka laineilla esiteltiin kajakkeja ja sup-lautoja. Erikoista on, että molemmat tuotteet valmistetaan myös täytettävinä ja huomattavan kevyinä, vähäisen tilan vaativina vesipeleinä.

Packraft-reppulautan paino on vain runsaat pari kiloa. Kulkupelejä löytyy sekä yksinmelojille että rakastuneemmille kaksikoille. Kokoon ruuvattavat melat ja jalkakäyttöinen pumppu ovat kumikajakin tavoin vähäiseen tilaan tyytyväisiä. Näitä lomanviettoon suuntaavien matkailuautoilijoiden lisävarusteeksi sopivia harrastevälineitä voi myös vuokrata.

Vesipelit saa toimintakuntoon muutamassa minuutissa ja käytön jälkeen ne voi rullata pieneen kasaan.

Tuotteet ovat vedessä hyvin vakaita ja helppokäyttöisiä.  Valmistajalta asiasta kysyttäessä, oululaisen Melomon edustajat kertoivat reppulautoilla laskettavista koskista.

Kuohuvia virtoja ei kuitenkaan voi ihan aloitteleville kellujille suositella, mutta perusolosuhteissa näillä välineillä sujuu kyllä pidempikin matkamelonta. Sama pätee suuren suosion saavuttaneille sup-laudoille.

Taittuvia sähköpyöriä

Messuhallin keskellä sijaitsi valtava pyöräilyrata. GoExpon tarjontaan oli lisätty normaalien katu- ja maastopyörien kavereiksi taitettavia sähköpyöriä ja potkulautoja, jotka sopivat monen karavaanarin matkaseuraksi.

Sähköpyörien akut ovat tänä päivänä jo huomattavan tehokkaita ja pitkäikäisiä. Useamman tunnin pyöräily pelkän sähkömoottorin varassa on monelle helpompaan elämään tyytyvälle houkutteleva vaihtoehto nähdä uusia paikkoja satulan päältä. Kätevästi taittuvia ja pieneksi paketiksi kasattavia rautaratsuja päätyy varmasti karavaanareidenkin takatelineille ja maantien komistusauton tavaratiloihin.

Messuilla suomalaisten luontosuhdetta heräteltiin aktiiviseksi puuhun viriteltävien telttojen ja riippumattomajoitteiden avulla. Näissäkin tuotteissa teknologian kehitys oli vienyt kevyeen ja pientä kokoa suosivaan suuntaan.

Puutelttailu ja riippumattoilu herättää varmasti suosiota niin retkeilijöiden kuin lapsiperheiden lomanvieton mukavana uutena yksityiskohtana. Retkeilijöille riippumatot pudottavat painolastia huomattavan paljon verrattuna keveimpiinkin telttoihin.

Telttasauna mukaan reissuun

Kätevästi tavaratilaan sujahtavien telttasaunojen kohdalla voi todeta samaa. Höyryävä hetki järven rannalla on mahdollista ottamalla matkailuauton varastotilaan pieni puulämmitteinen kiuas piippuineen ja telttakangas tukitikkuineen.

Omat mukana jo olevat ruokailutuolit voi viedä saunaan laudeistuimiksi lämmittelyhetken ajaksi. Kokoontaitettava malli ei vie paljoa tilaa, mutta tulenkestävyys kiukaan osalta maksaa hieman painona.

Arvovalinta on myös, suuntaako reissunsa sellaiselle alueelle, missä kiviä voi vapaasti kerätä löylykiviksi, vai ottaako mukaan rautakaupasta löytyviä sihiseviä möhkäleitä tavaratilaan sijoitettavan laatikon pohjalle.

Matkailuajoneuvojen monikäyttöisyys on oivallettu

Messupäivän lopulla törmäsin retkiautoa itselleen havitteleviin meriarkeologeihin.  Ei kuulemma ole ollenkaan huono idea virittää sukelluspulloja, sukelluspukuja ja muuta tarvittavaa karavaanareiden vanavedessä auton uumeniin.  Huoltotoimenpiteitä on hyvä tehdä isoissa tiloissa.

Samanmoisia ideoita varmaan viriää jatkossa niin pyöräilijöiden, suunnistajien, pilkkijöiden, golffareiden ja marjastajien aatoksiin.

Välineet kehittyvät ja jokainen meistä voi tuunata matkailuajoneuvostaan omanlaisensa kokonaisuuden. Oman perheen käyttämästä autostakin löytyy huippuunsa viritetty luonnontutkimusasema.

Teksti ja kuvat: Pepe Forsberg

Suomalaisten luontosuhdetta heräteltiin aktiiviseksi puuhun viriteltävien telttojen ja riippumattomajoitteiden avulla.
Myös matkailuajoneuvovalmistajia oli tullut paikalle aktiivisten ulkoilmaharrastuksista kiinnostuneiden tapahtumaan.
Messuilla esittäytyneellä Ilomantsilla on paljon tarjottavaa reissaajille.
Messupäivän lopulla törmäsin myös retkiautoa itselleen havitteleviin meriarkeologeihin.
GoExpon tarjontaan oli lisätty normaalien katu- ja maastopyörien kavereiksi taitettavia sähköpyöriä ja potkulautoja, jotka sopivat monen karavaanarin matkaseuraksi.