Leirintäalueet etsivät ja löytävät uusia asiakkaita myös messuilta

Harvemmin leirintäalueilla riittää omasta takaa tarpeeksi resursseja osallistua omalla osastolla valtakunnan tason messutapahtumiin. Jos kunnassa tai kaupungissa investoidaan matkailuun, niiden matkailutoimijoiden yhteiselle osastolle pääsy voi olla kustannustehokas tapa päästä markkinoimaan leirintäaluetta.

Helsingin Messukeskuksessa Matkamessujen puolella Someron kaupungin osastolla leirintäalueitaan olivat viikonloppuna esittelemässä Hovimäki Camping ja Kökkön Lomamökit.

Sijainnista on ollut varsinaissuomalaisen Someron leirintäalueille korostuneesti hyötyä kalliiden polttoaineiden aikana. Somero kun sijaitsee karkeasti noin sadan kilometrin säteellä Helsingin, Turun ja Tampereen väestökeskittymistä.

Somero oli nostanut messujen mainoskuvansa päärooliin erikoisen luontokohteen patikoijille, Häntälän notkot.

Someron Pitkäjärvellä Hämeen Härkätien varrella on matkailijoita palveltu jo 1700-luvulla Kökkön historiallisessa kestikievarissa. Nykyään paikalla toimii Kökkön Lomamökit, jossa on mökkejä sekä caravan- ja telttapaikkoja. Sijainti on yhä valttina.

– Olemme keskellä Etelä-Suomea, josta leirintäalueita vähenee enemmän kuin tulee uusia tilalle, sanoo Kökkön Lomamökkien yrittäjä Jani Kurvinen.

Tavat muuttuvat

Hovimäki Campingiä pyörittävä Marko Rantala kertoo ihmisten rahankäytön laskeneen, mutta Hovimäen yöpymisten nousseen rajusti.

– Ihmiset tulevat illalla, lataavat vedet ja akut, tyhjentävät wc:n ja lähtevät seuraavana aamuna aikaisin pois. Jos aikaisemmin tyypillisesti yövyttiin koko viikonloppu, nyt lähdetään liikkeelle eikä käytetä entiseen tapaan rahaa kahvilaan, ravintolaan ja leirintäalueen muihin palveluihin.

Rantala sanoo ihmisten elävän nykyään aiempaa lyhyemmällä syklillä. Kun ennen päätöksiä tehtiin kuukausia ennen, nykyään vain viikkoja tai päiviä ennen.

– Juhannusvarauksista otamme nykyään 50 euron varausmaksun. Silloin kun sitä ei vielä otettu, hyvin huonon sään iskiessä ihmiset soittivat juhannuksen peruutuksia kaikenlaisilla syillä. Meidän kannaltamme se varausmaksu on ollut toimiva ratkaisu. Kyllä ihmisten täytyy ymmärtää, että jos varataan, siihen täytyy myös jotenkin sitoutua eikä vaan jättää saapumatta ehkä mitään ilmoittamatta. Varausmaksu hyvitetään takaisin maksusta sitten tänne tullessa.

Marko Rantala sanoo Hovimäen hyötyvän lähellä sijaitsevasta Somerniemen kesätorista. Lauantaisin toukokuun lopulta syyskuun alkuun auki oleva Suomen suurin kesätori vetää väkeä tuhansittain. Kävelymatkan päässä leirintäalueelta on Baddingin kesäkioski, jota Somerjoen perhe aikoinaan pyöritti. Kävijöitä tuovat myös Hiidenlinnan elämyspuistossa vierailevat lapsiperheet sekä Someron maineikkaat tanssipaikat.