Luksusretkeily kasvattaa suosiotaan Suomessa – glamping-majoitus lisääntyy myös leirintäalueilla

Glampingissä yhdistyvät trendiksi noussut luontomatkailu sekä luksustason palvelut ja puitteet. Myös joillakin leirintäalueilla tarjotaan jo glamping-majoitusta.

Glamping eli luksusretkeily nostaa suosiotaan vuosi vuodelta. Samalla lisääntyvät kohteet eri puolilla Suomea. Palvelutarjonnassa löytyy kaikenlaista lasi-iglusta hyvin varusteltuun laavuun tai tiipii-telttaan ja perinteisestä jurtasta korkeatasoiseen luksustelttaan.

Hiljalleen myös suomalaiset leirintäalueet ja lomakylät ovat alkaneet tarjota glamping-majoitusta caravan-paikkojen ohella. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi Tykkimäki Resort Kouvolassa ja Peltomäki Resort Ylöjärvellä. Espoolaiselle Oittaan leirintäalueellekin luksustelttoja on suunniteltu.

– Meillä on kolme ympärivuotista laavua, joista asiakkaat ovat tykänneet kovasti. Varsinkin kesällä laavut ovat kovassa käytössä, Tykkimäki Resortin resortpäällikkö Topias Sundqvist sanoo.

Asiakkaiden ikä vaihtelee parikymppisistä kahdeksankymppisiin asti. Pariskuntia on paljon ja jokunen yksinyöpyjäkin. Sundqvistin mukaan laavussa viihtyisi varmasti karavaanarikin.

– Glamping sopii kaikille, jotka luonnon äärellä viihtyvät eivätkä halua välttämättä sammalen päällä pötkötellä.

Glamorous Camping

Glamping-sana tulee yhdistelmästä ”glamorous” ja ”camping”. Kun glamping-majoitusratkaisuja valmistava Camp Land oy perustettiin vuonna 2015, glampingiä ei vielä tunnettu.

– Tuolloin 95-prosenttisesti ihmiset eivät tienneet, mistä on kyse, ja glampingin selittämiseen meni paljon aikaa. Ei välttämättä edes tiedetty, että kyse oli matkailusta, toimitusjohtaja Janne Tyynismaa sanoo.

Jyväskyläläisyritys suunnittelee ja toteuttaa asiakkaan kanssa tälle majoitustilat, jotka noudattavat glampingin ajatusta. Vaikka rakennettaisiin luksusteltta palveluineen, sen tunnelma halutaan saada samanlaiseksi kuin perinteisessä retkeilyteltassa.

Tykkimäki Resortin ”Glamping Laawut” tarjoavat hotellihuoneen mukavuudet kauniissa järvimaisemassa. (Kuva: Kymen seudun osuuskauppa)

– Tuuli ja sade pitää kuulua sisälle, mutta silti teltassa on seisomakorkeus, mukavat sängyt ja jopa wc niin, ettei sieltä tarvitse poistua yöllä.

Tyynismaa tietää suomalaisen glamping-kohteen, jossa asiakas pääsee luksustelttaan pienen yksityisen järven rannalle. Sen ovat hänen mukaansa löytäneet etenkin nuoret pariskunnat.

– Siellä on solmittu ainakin seitsemät kihlat.Elämysretkeily voi vastata myös modernin perheen lomatarpeeseen, kun lapset haluavat päästä luontoon nukkumaan – ja silti pienen luksuksen kera.

Luontoyhteys ja yksityisyyttä

Luonto ja tietynlainen oma rauha ovat yleensä vahva osa glamping-elämystä. Tyynismaa uskoo glampingin kasvuun juuri luontoyhteyden takia.

– Suomessa on paljon luontokohteita, joissa ei vielä ole majoitustarjontaa. Ne jäävät ihmisilltä kokematta, elleivät he halua mennä tavalliseen telttaan tai matkailuajoneuvoa ei ole.

Etenkin kevät ja syksy ovat vuodenaikoja, jolloin luonnossa riittää koettavaa, mutta kaikki glamping-ratkaisut eivät ole talviasuttavia.

– Jää ja vesi ovat kuitenkin elementtejä, joiden ympärillä tätä majoitustapaa tullaan jatkossa varmasti toteuttamaan, sanoo Hannu Komu, Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistyksen eli Suoman toiminnanjohtaja.

Luksustelttoja taianomaisella paikalla

Glampingin perusarvoja ovat vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys, sillä tavoitteena on minimoida matkailun vaikutus ympäristölle. Glampingissä on tärkeää, että telttojen ja muiden, yleensä siirrettävien rakenteiden, pystyttäminen ei aiheuta haittoja ympäristölle.

– Meillä elämys on sataprosenttisesti sähkötön, Tampereen pohjoispuolella Tahlossa glamping-majoitusta tarjoava Johanna Tahlo kertoo.

Tahlon tiluksilta löytyy luksustelttoja.

– Pystymme tarjoamaan myös esimerkiksi nuotiopaikan, laavun, uintimahdollisuudet, paljun ja rantasaunat. Luksustelttaillessa pääsee nauttimaan täydellisesti luonnon rauhasta ja läsnäolosta.

Tahlo Ventures tarjoaa majoitusta luksusteltassa Näsijärven rannalla lähellä luontoa. (Kuva: Tahlo Ventures / Eevi Konttinen)

Tahlo Ventures tarjoaa elämykseen lisämukavuuksia asiakkaan toiveiden mukaan. Telttaan voi tilata esimerkiksi lähiruokakorin.

– Ensimmäinen vuosi on mennyt hienosti, ja vieraita on ollut sekä Suomesta että ulkomailta. Paikkaa on kuvailtu taianomaiseksi ja paratiisiksi järven rannalla. Erityismainintoja ihanuudestaan on saanut lämmin metsäsuihku, joka on erilainen elämys monelle. Sitäkin on kiitelty, että olemme sateekaariystävällinen kohde.

Tyypillistä vierasta yrittäjän on hankala luonnehtia.

– Yksi järjestää syntymäpäiväyllätyksen puolisolleen, toinen ajaa järven ympäri polkupyörällä, kolmas haluaa uuden elämyksen ja neljäs rauhoittua luonnon äärellä, Tahlo sanoo.

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *