Menossa kesällä matkailuajoneuvon tai teltan kanssa Ruotsiin – löytyisikö näistä parhaista leirintäalueista mieluisaa?

Ruotsin leirintäalueilla oli viime vuonna ennätykselliset 15,5 miljoonaa yöpymistä, joista ulkomaalaisten yöpymisiä oli 1,7 miljoonaa. Leirintäalueiden vetovoimaan on pystytty investoimaan huomattavasti viime vuosina, ja se näkyy siinä, että maasta ei ole vaikea löytää hyviä leirintäalueita jokaiseen makuun.

Ruotsin suurin matkailuajoneuvokauppias Forsbergs Fritidscenter teetti Kantar Sifolla tutkimuksen, jossa haastateltiin 1145 ruotsalaista siitä, mitä he pitivät Ruotsin parhaina leirintäalueina.

Kesäkuussa tuli valmista, ja Ruotsin hieman yli 400 leirintäalueesta seuloutuneet kymmenen parasta saatiin paremmuusjärjestykseen.

Tämän tutkimuksen voittaja oli selvä: Ruotsin paras leirintäalue on Öölannissa sijaitseva Böda Sand. Kyseessä on Ruotsin suurin leirintäalue, jossa on 1 152 paikkaa matkailuautolle- ja vaunulle tai teltalle.

Böda Sand upeine hiekkarantoineen on kaikenikäisten suosiossa.

Toiseksi parhaaksi valittiin Västerviks Resort Västervikissä, kolmanneksi tuli Gotlannissa sijaitseva Kneippbyn Resort.

Ruotsin leirintäalueiden top 10

  1. Böda Sand, Öölanti
  2. Västervik Resort, Smoolanti
  3. Kneippbyn Resort, Gotlanti
  4. Pite Havsbad, Piteå
  5. Apelviken, Varberg
  6. Orsa Camping, Taalainmaa
  7. Sonjas Camping & Stugor, Öölanti
  8. Byske Havsbad, Skellefteå
  9. Gustavsvik, Örebro
  10. Daftö Resort, Strömstad

Forsbergs Fritidscenterin teettämän tutkimuksen kymmenestä parhaaksi nostamasta alueesta kahdeksan on viiden tähden leirintäalueita.

Ruotsin alueilla ulkouima-altaat ovat kovaa huutoa

Joidenkin maiden valtiolliset matkailua edistävät organisaatiot markkinoivat kansainvälisille turisteille aktiivisesti myös leirintäalueita hotellien ja mökkikylien lisäksi.

Visit Sweden on muun muassa nostanut sivustolleen listauksen Ruotsin kaikista viiden tähden leirintäalueista. Ruotsalaisen mittapuun mukaisia viiden tähden leirintäalueita on maassa nyt 14 kappaletta, joista peräti 10 on avoinna ympäri vuoden:

Pite Havsbad. Perämeren pohjukassa Piteåssa eli Piitimessä sijaitseva Pite Havsbad koostuu hotellista, mökeistä ja leirintäalueesta. Kaikki majoitustyypit sijaitsevat pitkän hiekkarannan vieressä. Palveluita ovat muun muassa sisävesipuisto ja ulkouima-altaat, kylpylä ja ravintolat.

Byske Havsbad, Vierailijat pääsevät nauttimaan Skellefteåssa, suunnilleen Oulun vastarannalla sijaitsevan alueen matalasta hiekkarannasta ja ulkouima-altaasta. Alueen aktiviteetteja ovat seikkailugolf, leikkikentät, lasten BMX-polku ja erilaiset ​​liikuntapolut luonnossa.

Ursand Resort & Camping sijaitsee Ruotsin suurimman järven, Vänernin rannalla. Vierailijoille on tarjolla ulkouima-allasalue, kylpylä, seikkailugolfia ja minieläintarha sekä luontoaktiviteetteja. Ravintolassa järjestetään tietokilpailuja ja live-esityksiä sesongin aikana.

Viiden tähden Ursand sijaitsee noin 100 kilometriä Göteborgin pohjoispuolella.

Leksand Strand sijaitsee Taalainmaalla Siljan-järven rannalla, muutaman kymmenen kilometrin päässä Falunista. Viereinen kesä- ja vesipuisto Leksand Sommarland vetoaa perheisiin. Alueella on ulkouima-allas, seikkailugolfia, leikkikenttiä, hiekkaranta, luontoaktiviteetteja sekä useita kesätapahtumia kuten Keskiaikainen viikko ja Urheiluautofestivaali.

Årjäng Camping & Stugor Sommarvik: Sommarvikiksi napakammin kutsuttu alue sijaitsee Länsi-Ruotsissa alle kahden tunnin ajomatkan päässä Oslosta. Läheisellä järvellä on matala hiekkaranta, ja Sommarvikin allasalueella on kolme ulkouima-allasta.

Gustavsvik Camping: Tukholman ja Göteborgin välissä Närkessä sijaitseva Gustavsvik on myös yksi Ruotsin suurimmista sisävesipuistoista (seikkailullinen Lost City). Toimintaa on tarjolla paintballista eli värikuulapelistä vaijeriliukuun, maastopyöräilyyn ja melontaan. Kesäiltoina ravintolassa on elävää musiikkia, ja lisää palveluita löytyy kävelyetäisyyden päässä olevasta Örebron keskustaajamasta.

Daftö Resort: Strömstadin eteläpuolella Ruotsin länsirannikolla sijaitsevalla Daftö Resortilla on hyvin paikkoja matkailuajoneuvoille, ja alueella on myös hotelli, mökkejä ja vierasvenesatama. Paikka tunnetaan perhekeskeisestä merirosvoteemaisesta huvipuistostaan ​​Daftölandista. Leirintäalueella on lapsille ohjelmaa päivittäin. Tarjolla on myös uima-allasalue ja ulkokuntosali.

Kronocamping sijaitsee Länsi-Ruotsissa Vänern-järven rannalla Lidköpingin laitamilla. Kronocampingille tulijat pääsevät nauttimaan sekä luonnosta että kaupunkielämästä. Alueella on ulkouima-allasalue, seikkailugolfia, lastenkerho ja kylpylä. Koko kesän ajan on perhe- ja urheilutapahtumia.

Destination Apelviken sijaitsee kahden hiekkarannan välissä kävelymatkan päässä Varbergin keskustasta. Göteborg on alueelta noin 80 kilometriä pohjoiseen, ja Tanskan puolelle Helsingøriin ajaa lauttamatkoineen alle kolmessa tunnissa. Tarjolla on ulkouima-allas, surffauskeskus ja paljon ​​aktiviteetteja lapsille.

Destination Apelviken tarjoaa hyvät puitteet vesielementissä viihtyville lomalaisille.

Hafsten Resort: Ruotsin länsirannikolla Strömstadin ja Göteborgin välissä sijaitsevassa Hafsten Resortissa on tarjolla mm. ulkouima-allasalue ja sauna. Aivan leirintäalueen ulkopuolelta löytyy viisi vaellusreittiä. Trubaduurit esiintyvät usein allasbaarissa.

Västervik Resort: Itämeren rannalla Gotlannin korkeudella sijaitsevassa Västervik Resortissa on vierasvenesatama ja merenrantaleirintäalue. Uiminen on alueella isossa roolissa. Vierailijat pääsevät merelle kallioilta tai hiekkarannalta, ja pulikoimaan pääsee myös sisä- ja ulkouima-allasalueella ja kylpylässä.

Kneippbyn Resort: Visbyn eteläpuolella sijaitseva Kneippbyn Resort on Gotlannin ainoa viiden tähden leirintäalue. Majoitukseen on tarjolla muun muassa kaksi hotellia, lomamökkejä, glamping-telttoja. Kaikki matkailuajoneuvopaikat ovat merelle päin. Kneippbyn on myös kesä- ja vesipuisto. Alueella on alkuperäinen Peppi Pitkätossun talo (Villa Villekulla) sekä useita ravintoloita.

Sonjas Camping & Stugor: Öölannin saaren pohjoisosassa sijaitseva leirintäalue on lähellä pitkää hiekkarantaa. Vierailijoille on tarjolla mm. kaksi ulkouima-altaasta sekä seikkailugolfia.

Mötesplats Borstahusen on entinen kalastajakylä aivan Landskronan kaupungin pohjoispuolella Skånessa. Nykyään se on lomakeskus, jossa on muun muassa kylpylä ja golfklubi. Aktiviteetit vaihtelevat vaelluksesta ja kalastuksesta retkiin Juutinraumassa sijaitsevalle Venin saarelle.