Metsänomistajilla ja karavaanareilla voisi olla tällainenkin yhteinen intressi

Runsas vuosi sitten pienimuotoisesti käynnistynyt Eremit-niminen palvelu avaa matkailuautoilijoille, -vaunuilijoille sekä telttailijoille Ruotsissa kauniita paikkoja, jonne ei muuten ilman maanomistajan lupaa saisi ajaa yöpymään.

Eremit-kohteille yhteistä on paikan luonnonläheisyys, kauniit maisemat ja rauhallisuus, myös jonkinlainen syrjäisyys.

Kohteita on toistaiseksi vasta Etelä-Ruotsin Smålandin eli Smoolannin maakunnassa. Paikat sijaitsevat järven rannalla tai paikalla on ainakin näköala järvelle. Tyypillinen Eremit-kohde muistuttaa leirintäalueita siinä, että ne sijaitsevat monien leirintäalueiden tapaan hienolla paikalla keskellä luontoa. Matkaparkkeja Eremit-kohteet taas muistuttavat muun muassa siinä, että ne on tarkoitettu lyhytaikaiseen, yhden tai kahden yöpymisen vierailuun.

Ideana on yhdistää metsänomistajien sekä rauhallista luontokokemusta arvostavien karavaanareiden intressit. Kohteisiin pääsee vain palvelussa tehdyllä ennakkovarauksella maksua vastaan, joka on tyypillisesti noin 20–30 euroa per yöpyminen.

Ruotsalainen jokamiehenoikeus mahdollistaa sen, että yöpymispaikalla saattaa liikkua muitakin ihmisiä. Palvelun asiakas saa vain varmuuden siitä, että hän saa luvallisesti ajaa matkailuajoneuvollaan kyseiselle paikalle ja yöpyä siellä varaamanaan ajankohtana.

Palveluita erittäin rajallisesti

Lähtökohtaisesti paikat ovat vain yhdelle matkailuajoneuvolle kerrallaan, joten omaa rauhaa pitäisi silti olla hyvin saatavilla. Osaan paikoista voi ilman lisäveloitusta saman varauksen yhteydessä varata kuitenkin paikan toiselle tai parillekin lisäajoneuvolle yhdessä matkaa tekevän seurueen tarpeisiin.

Kohteisiin pitää olla melko lyhyt ajomatka vähän isommalta tieltä. Osa paikoista on tarkoitettu vain alle 7 metriä pitkille matkailuautoille. Syy voi olla perille vievän soratien kunnossa ja kapeudessa tai siinä, että isomman auton tai vaunuyhdistelmän kääntely ei helpolla onnistu ahtauden vuoksi kaikissa palveluun listatuissa kohteissa. Palvelussa on selkeästi kerrottu, millaisen matkailuajoneuvon kanssa kohteeseen voi tulla.

Osassa paikoista vierailijoiden käytettävissä on esimerkiksi uimapaikka, grillikatos tai soutuvene, jopa sähköliittymä. Mutta jos luonto ja vaikka onkiminen ei riitä viihtymiseen, kannattanee hakeutua muihin kohteisiin.

Palvelusta kertoneen Husbil&Husvagn-lehden mukaan Eremit-kohteita saattaa olla valittavissa ensi kesänä noin 100, mutta tällä hetkellä palvelussa listataan vasta 20 kohdetta. Maantieteellistä kattavuutta on tarkoitus laajentaa huomattavasti alkuun ainakin Smoolannista muualle Ruotsiin.