Ruotsin Korkearannikko saa uuden ekoleirintäalueen

Höga Kusten eli Korkearannikko on huikeita maisemia tarjoava rannikkovyöhyke, joka sijaitsee Pohjanlahden vastarannalla suunnilleen Vaasan korkeudella. Korkearannikko on saanut viime vuosina nauttia kasvavasta turistien suosiosta.

Viime vuonna turisteille tilastoitiin alueella 687 368 yöpymistä. Majoituskapasiteetti ei ole enää aina riittänyt kaikille halukkaille.

Korkearannikon eteläosassa sijaitseva noin 25 000 asukkaan Härnösandin kunta on haikaillut leirintäaluetta omistamalleen hienolle Smitingenin alueelle jo vuosia. Esimerkiksi viitisen vuotta sitten First Camp -leirintäalueketju tutkaili mahdollisuutta ryhtyä yrittäjäksi alueelle, mutta sekin viritys hiipui.

Vuonna 2023 kaikki on toisin. Härnösand ei ilmeisesti alkuvuonna todellakaan ole tyytynyt vain laittamaan paikallislehteen pientä ilmoitusta, jossa se kertoo hakevansa leirintäalueyrittäjää Smitingeniin. Härnösand lienee ollut valtiollisen Visit Sweden -matkailuorganisaation kanssa aktiivisesti liikkeellä hakemassa ”isoja kaloja” ulkomaita myöten. Ja siinä kunta ja muut hankkeessa mukana olleet näyttävät nyt onnistuneen.

Viime vuonna Smitingenissä vieraili yli 100 000 turistia. Hienon rannan lisäksi alueella on muun muassa suosittuja vaelluspolkuja ja isoja luolia. Kuva: Härnösand

Tarjouskilpailu päättyi maaliskuussa ja huhtikuussa Härnösand tiedotti päässeensä sopimukseen ranskalaisen Huttopian kanssa. Yritys on yksi ekoturismin edelläkävijöistä, jolla on toimintaa kolmella mantereella: Euroopan lisäksi Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa.

Huttopian ideana on rakentaa ja pyörittää vastuullisesti leirintäalueita luontoa kunnioittaville mutta myös mukavuutta arvostaville matkailijoille. Huttopia on toteuttanut glamping-ideaa (glamorous camping) hyödyntäviä leirintäalueita kohta jo neljännesvuosisadan eli kauan ennen kuin glampingistä tuli lähes muoti-ilmiö. Tällä hetkellä yrityksellä on 90 leirintäaluetta.

Kunta ei päästä Huttopiaa huseeraamaan ihan vapaasti

Sopimuksen mukaan Huttopia vastaa kaikista kustannuksista: rakentaa leirintäalueen ja pyörittää sitä omalla kustannuksellaan. Yrityksen on hankittava ja maksettava myös tarvittava vesi- ja viemäriverkosto. Lisäksi Huttopia maksaa kunnalle maa-alueesta vuosittaista maksua. Sopimuskausi alkaa 1. syyskuuta 2023, ja sopimus on voimassa heti kerralla 35 vuotta, vuoteen 2058 asti.

Huttopialla ei ole vielä tarkkaa kuvaa kerrottavanaan siitä, millainen tarkemmin uudesta leirintäalueesta tulee. Kunta edellyttää sopimuksessa, että siitä ei tule mitään ”suljettua reservaattia”, vaan Huttopian on esimerkiksi pyöritettävä aina toukokuun alusta elokuun loppuun kaikille avointa ravintolaa.

Sopimuksen mukaan uusi leirintäalue on pidettävä avoinna ympäri vuoden. Korkearannikko kun kiinnostaa vaeltajia, pyöräilijöitä ja surfaajia myös syksyllä ja talvella. Kuva: Härnösand

Myös ranta on oltava jatkossakin muidenkin kuin uuden leirintäalueen asiakkaiden käytettävissä, ja Huttopian on tarjottava rannalla suihkut, pukukopit ja wc.

Kunta ei siis päästä kansainvälistä yritystä vapaasti jylläämään alueella eikä kohtuuttomasti rajoittamaan paikallisten asukkaiden ja muiden turistien vapaa-ajanviettoa. Tämä sopii myös Huttopialle, sillä sille on brändinsä mukaisesti tärkeää huolehtia myös sosiaalisesta vastuusta.