Salorannan leirintäalue Naantalissa saa pitkään kaivatut uudet saunatilat

Kun lähdetään Naantalin keskustasta 18 kilometriä merelle päin Rymättylään, tullaan perille SFC Salorannan leirintäalueelle, jota pyörittää 386 jäsenen SF-Caravan Naantali ry.

Saariston rengastien varrella sijaitseva leirintäalue saa mukavasti kävijöitä rengastietä kiertävistä, ja Naantalin Muumimaailma tuo asiakkaaksi runsaasti lapsiperheitä. Kävijämäärät ovat olleet kasvussa, mikä on tuonut myös omat haasteensa.

Yksi muutosta kaivannut asia on ollut saunatilanne. Alueella on tilauspohjalta toimiva pieni rantasauna sekä 1970-luvulla rakennettu pieni pihasauna.

– Vanhan pihasaunan lauteille ei mahdu kerrallaan kuin 7–8 ihmistä. Ja koska naiset ja miehet saunovat vuorotellen, saunominen vie sen verran paljon aikaa, että se on käytännössä hallinnut alueelle tulleen perheen iltaa ja illanviettoa. Tämä on ollut vieraiden kannalta todella huono asia ja yksi syy alkaa rakentaa uusia saunatiloja. Toinen syy oli se, että ne saunatilat olivat niin vanhat, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Jarmo Kivinen.

Uutta saunaa oli kaavailtu jo toistakymmentä vuotta sitten, teetettiin piirustuksetkin, mutta rakentaminen vain jäi aiemmin aloittamatta.

–  Rahaa on saunan rakentamiseen säästetty vuosien varrella. Nyt sitten teetettiin uudet piirustukset ja päätettiin ryhtyä rakentamaan. Ajatus oli teettää saunatilat avaimet käteen -periaatteella, mutta sitten korona, Ukrainan sota ja muut nostivat paljon materiaalien hintoja. Päätettiin tehdä tämä talkoilla, tarvittavaa osaamista kun löytyy meiltä itseltäkin. Silti lopullinen hinta tullee olemaan 130 000–140 000 euroa ilman maisemointitöiden kustannuksia.

Uuteen saunarakennukseen tulee noin 100 neliömetriä saunatiloja ja toistasataa neliötä katettua terassia.

Palvelutaso paranee

– Uudet saunatilat nostavat rajusti palvelutasoamme. Kun miehille ja naisille tulee omat saunatilansa, perheissä voivat lapset, äiti ja isä mennä samaan aikaan saunomaan, jolloin jää enemmän aikaa yhteiseen illanviettoon. Saunatilat ovat myös kooltaan sellaiset, että ne pystyvät vetämään läpi hyvin porukkaa. Vanhassa saunassa joutui sesonkiaikoina vähän jonottamaan saunaan pääsyä.

Suunnittelussa mietittiin paljon sitä, että saunatiloista tulisi mahdollisimman pitkäikäiset ja että valitut materiaalit ja tekniikka säästäisivät energiaa.

–  Pitkään mietittiin, tuleeko sähkö- vai puusauna. Itsekin ehdotin sähkösaunaa helppokäyttöisyyden kannalta, mutta olen ihan iloinen, että se ajatus sai täyden tyrmäyksen. Ostimme pieneltä suomalaiselta toimijalta kiukaat, joiden hyötysuhde on huomattavasti isompi kuin niin sanotuilla rautakauppakiukailla. Eli saadaan paljon pienemmällä puumäärällä huomattavasti suurempi hyöty aikaiseksi, Jarmo Kivinen kertoo.

Vanhassa pihasaunassa ei ollut vessoja, mutta uuteen saadaan tavalliset vessat ja myös inva-wc. Koko sauna on suunniteltu esteettömäksi, joten sinne pääsee tulemaan invaluiskaa pitkin.

Vanha pihasauna on vielä tänä kesänä halukkaiden käytettävissä nykyisessä kunnossaan perhesaunakäytössä. Syksyllä se puretaan kokonaan ja tehdään ihan uusiksi talven aikana.

Alueella luovuttiin kaivovedestä

Leirintäalueella on ollut kaivovesi. Vesi on Kivisen mukaan riittänyt hyvin ja ollut aivan juomakelpoista, mutta humuspitoista, joten kaivovedestä haluttiin eroon.

– Ei ole tätä päivää, että vedet ovat esteettisesti huonon näköisiä. Siksi päätimme liittyä kunnallistekniikkaan, jonka kaivuut aloitettiin huhtikuussa 2022. Alueen läpi kaivettiin toista kilometriä viemäri- ja puhdasvesilinjoja. Viikkoa ennen viime juhannusta lokakaivot tyhjennettiin viimeisen kerran ja siitä alkaen alkoi kaupungin vesi ja viemäri vetämään.

– Vaikka vesi oli meille ilmaista, jätteen vieminen alueelta on ollut kallista. Kun liityimme kunnallistekniikkaan, säästämme useita tuhansia euroja joka vuosi. Tämä on pienen yhdistyksen kannalta todella hyvä juttu.

Uuden saunan ja kunnallistekniikkaan liittymisen lisäksi alueella on tehty muutakin samassa rytäkässä. Ranta-alueelle on tehty vähän lisää porrastettuja paikkoja, joissa on merinäköala. 6,5 hehtaarin leirintäalueen kaikki 130–135 matkailuajoneuvopaikkaa on myös hiljattain saatu sähköistetyiksi. Mihinkään näistä hankkeista yhdistys ei ole hakenut euroakaan lainaa.

Mitähän sitten tehtäisiin?

Salorannassa katsetta käännetään jo myös vähän pidemmällä tulevaisuuteen. Seuraava iso projekti on saada rakennettua vapaa-ajanviettoon uusi talo.

–  En osaa sanoa, koska se toteutuu, mutta siihen aletaan kerätä rahoitusta. Rakennuksesta on tarkoitus tulla noin 300 neliömetrin kokoinen. Sitten aletaan olla siinä pisteessä, että muuta ei tarvita, vaan vuoroon tulee vanhojen paikkojen korjauskierroksen alkaminen.

Yhdistys järjestää Salorannassa 26–28.5.2023 aurinkotreffit. Uuden saunan viralliset avajaiset ovat treffipäivänä lauantaina 27.5.

Kuvat: Timo Vanne

Keskustelu

  1. Rurik Löfman

    Onnea ja menestystä yhdistykselle – karavanarihenkeä parhaimillaan !
    toivottaa SFC-36

    Kommentoitu 0 kertaa

Kommentointi on suljettu.