Tilkunpellon uusi vastaanottorakennus valmistui – matkan varrelle osui iso pettymys, mutta sinnikkyys kannatti

Uudet tilat lisäävät merkittävästi alueen toiminnallisuutta. Hankkeen laskelmat herättivät kummastusta pankissa.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tilkunpellon hartaasti odotetun uuden vastaanottorakennuksen eli Tilkuntuvan avajaisia juhlitaan juhannuksena.

Tänä vuonna SF-Caravan Kanta-Häme ry:n Tilkunpellossa harpataan roima askel kehityksessä eteenpäin, kun noin 15 vuotta suunnitteilla ollut uusi vastaanotto- ja huoltorakennus valmistuu juuri ennen juhannusta.

Rakennus tilattiin avaimet käteen -periaatteella.

– Kun tätä aluetta on 40 vuotta pelkästään talkoilla kehitetty, päätettiin säästää voimia. Pelkästään alueen ylläpitoon ja korjauksiinkin menee ihan mieletön määrä aikaa, yhdistyksen puheenjohtaja Jyrki Petsalo kertoo.

Viimeiset viisi vuotta yhdistys on miettinyt mitä rakennukselta halutaan.

– Kolme vuotta sitten tehtiin päätös, että nyt tätä ei enää lykätä. Ja kaikki nämä vuodet olemme myös rahastoineet varoja rakentamista varten, hän lisää.

Kun päätös rakentamisesta oli tehty, aloittamista hidastivat vielä lupa-asiat.

– Byrokratiaan meni kaikkiaan vuoden verran. Ensin piti hakea poikkeamislupaa, mutta sitten tähän valmistuikin rantakaava, johon talo oli jo merkittynä.

Talon rakentamiseen tarvittiin lainarahoitusta.

– Saimme SF-Caravanilta 5 000 euroa tukea rakentamiseen, mutta paikallinen ely-keskus ilmoitti, että se ei anna caravan-yhdistyksille tukea tällä seudulla. He sanoivat, että se on valtakunnallinen linjaus. Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että muilla seuduilla vastaavanlaiset hankkeet ovat saaneet tukea, Petsalo ihmettelee.

Ely-keskuksen linjaus oli yhdistykselle kova isku.

– Haimme tukea eri paikoista, mutta tuo maaseudun kehittämisrahasto olisi ollut se kaikkein merkittävin. Eikö tämä olisi juuri ollut maaseudun kehittämistä?

Lainaa hakiessa pankissa oli myös ihmetelty yhdistyksen tekemää laskelmaa lähivuosien tulo- ja menorakenteesta.

– Meiltä kysyttiin, että entäs ne työntekijät? Meillä on kokonainen leirintäalue, mutta työntekijöiden palkkakulut puuttuvat kokonaan laskelmista. Ei meillä ei ole kuin yksi palkollinen, kesäsiivooja. Virkailija ei meinannut millään uskoa, että nykymaailmassa jotain tehdään ihan täysin talkoilla, Petsalo nauraa.

Yhdistys on laittanut hyvän kiertämään ja päätti tukea rakentamisprojektin aikana paikallisia yrityksiä.

– Me käytimme paikallisia toimijoita rakentamiseen. Haluamme omalta osaltamme näyttää, että lähiseudun palvelut ovat myös meille tärkeitä. Ja tuovathan meidän asiakkaammekin rahaa esimerkiksi juuri Lammille ja Tuulokseen, aluevastaava Toni Winberg kertoo.

Ammattilaisia omasta porukasta

Vastaanottorakennuksen rakentamista varten yhdistys perusti rakentamistoimikunnan.

– Meillä on yksi rakennusmestari, joka hoiti kilpailutuksen. Ja tuo toimikunta koostuu myös ihan oman porukan ammattilaisista. On ollut hienoa, että olemme pystyneet peilaamaan asiantuntijan silmin rakennuksen valmistumista, Petsalo lisää.

Rakentamisessa on ollut mukana myös ulkopuolinen valvoja, joka raportoi rakentamisen edistymistä.

Uudessa vastaanottorakennuksessa on vastaanoton lisäksi wc- ja suihkutilat, jotka ovat avoinna ympäri vuorokauden. Alakerrassa on iso tila keittiöineen yhteisiin tapaamisiin. Yläkertaan on sijoitettu yhdistyksen toimisto sekä tilat nuorisolle. Myös perheen pienimmille on oma leikkihuoneensa. Yläkerrassa on myös kokoustila, jota esimerkiksi vierailevat yhdistykset voivat käyttää kokoustilana.

– Alakerran yhteistä tilaa voidaan hyödyntää kokouksiin ja illanistujaisiin, mutta muulloin se on ihan vapaasti käytettävissä, Winberg lisää.

Yhdistyksessä on panostettu jo pitkään lasten ja nuorten viihtymiseen. Lapsia varten alueella on lämmitettävät uima-altaat, ja nyt nuorisolle saadaan oma tila sohvineen ja pleikkareineen.

Lasten uima-altaiden vesi lämpiää vesi-ilmalämpöpumpuilla. Vapaapalokunta täyttää altaat tilauksesta.

– Me emme halua sulkea lapsiperheitä täältä pois. Se vaatii ihmisiltä joskus sietämistä, kun tulee melua ja muuta, mutta meille se on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Me haluamme, että lapsilla ja nuorilla on tekemistä. Se näkyy suoraan siinä, että lapsiperheiden määrä vierailijoissa on noussut merkittävästi, Petsalo lisää.

Ulkopuolisesta urakoitsijasta huolimatta rakentaminen on vaatinut huomiota.

– Viimeiset pari vuotta ovat olleet aika työntäyteisiä. Se on valitettavasti vienyt panoksia, eli emme ole pystyneet hirveästi miettimään retkiä tai tapahtumia. Samat ihmiset tässä kuitenkin toimivat monessa roolissa.

Nyt yhdistyksen on kuitenkin aika juhlia.

– Uuden Tilkuntuvan avajaisia juhlitaan juhannustreffien yhteydessä. Meillä on silloin monenlaista ohjelmaa niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Osa ohjelmasta on vielä salaista, mutta salaisuudet paljastuvat treffimaksun yhteydessä. Lämpimästi tervetuloa vaan meille, Petsalo ja Winberg kutsuvat.

Juhannustreffit 23.–24.6.2023, Tilkunpelto (Mulkolantie 330, Lammi)

Sfc-kantahame.com

Lapsiperheet ovat erittäin tervetulleita ”Tilkkariin”. Aidattu ja ajanmukainen leikkipaikka sijaitsee keskellä aluetta.

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *