Toukokuu on vaarallista aikaa eläinkolareiden kannalta

Vakuutusyhtiö Ifin tilastojen perusteella yksittäisistä kuukausista eniten eläinkolareja sattui viime vuonna ensimmäistä kertaa toukokuussa. Keväällä eläinkolarissa on yhä useammin kyse törmäyksestä metsäkauriiseen.

– Keväisen kolaripiikin taustalla on etenkin eläinten liikkumisen lisääntyminen talven jälkeen. Tyypillisesti toukokuussa kaurispukit lähtevät valtaamaan reviirejään ja nuoret yksilöt etsivät uusia asuinalueita, kertoo tiedotteessa vakuutuspäällikkö Johanna Johansson Ifistä.

Metsäkauriita on etenkin eteläisemmässä Suomessa, ja riski metsäkauriskolariin on pian korkeimmillaan erityisesti Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Ifin tilastojen mukaan eläinkolareja sattui vuoden 2023 toukokuussa eniten Lohjalla, Vihdissä, Salossa, Turussa ja Lahdessa.

Pienestäkin törmäyksestä voi tulla isot kustannukset

Metsäkauriskolareista aiheutuu harvoin henkilövahinkoja, ja koska metsäkauris painaa vain 15–35 kiloa, autoonkaan ei välttämättä tule isoja peltivaurioita. Uudempien autojen erilaiset tutkat, anturit, kamerat ja kaistavahdit, voivat kuitenkin nostaa korjauskustannuksia pieniltäkin vaikuttavissa vahingoissa.

– Vaurioiden laajuus riippuu siitä, törmääkö kauris vain auton etuosaan vai pyöriikö eläin törmäyksen voimasta auton kylkeä pitkin, jolloin korjattavaa tulee yleensä enemmän. Tyypillisesti korjauskustannukset kaurisvahingossa vaihtelevat 2000–5000 euron välillä riippuen siitä, mihin kohtaan autoa kauris on osunut ja kuinka paljon tekniikkaa on rikkoutunut, Johanna Johansson sanoo.

Syystalvella eläintörmäysten vahingot ovat kevättä suurempia, kun liikkeellä on enemmän valkohäntäkauriita eli valkohäntäpeuroja.

Lähde: If

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *