Finnlinesin laivat Saksaan ovat karavaanareille tärkeä väylä Eurooppaan

Helsinki–Travemünde-reitin laivat ovat käyneet läpi monipuolisen ilmeen ja palvelujen kohotuksen kolmen viime vuoden aikana.

Finnlinesin reitti Helsingin Vuosaaren satamasta Travemündeen on karavaanareiden keskuudessa suosittu meritie Eurooppaan. Toukokuusta syyskuulle reitillä kulkee parhaimmillaan yhtä aikaa 400 matkailuauton tai -vaunun kanssa liikkuvaa. Talviaikaan määrä tipahtaa keskimäärin viiteenkymmeneen.

Finnlines on edelleen ”karaokevapaata aluetta” ja hulinaa pyritään tietoisesti välttämään. Finnlinesin laivat liikennöivät Suomen lipun alla, ja niiden palveluhenkilökunta on suomalaista. Palvelua saa siis aina suomeksi.

Kesällä laivoilla esiintyy sekä trubaduureja että duoja. Kristina Cruises järjestää Finnlinesin Saksan reitillä risteilymatkustajilleen omaa ohjelmaa, joka on avoin muillekin matkustajille. Lapsille on laivalla esimerkiksi pelle- ja taikuriesityksiä, ja lasten leikkitila on uudistettu ja laajennettu.

Miltä siellä matkustaja-rahtilaivalla nykyään näyttää?

Olen kulkenut lautalla Saksan reitillä lukuisia kertoja viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana, mutta edellisestä laivamatkastani oli kulunut jo jokunen vuosi. Huomasin viime reissullani, että laivaa oli monilta osin uudistettu.

Purseri Reijo Kajaus esitteli Finnlinesin uudistuksia.

Asiakaspalvelusta merellä vastaava purseri Reijo Kajaus kertoi, että Saksan reitin laivat ovat käyneet läpi monipuolisen ilmeen ja palvelujen kohotuksen kolmen viime vuoden aikana. Kesäkuun alussa valmistui vielä remontti saunojen osalta ja sesonkiajan palvelutarjonta monipuolistui.

Remontoidut hytit ja uudet hyttiluokat

Finnlinesin Saksan reitillä liikennöivät kolme alusta ovat ropax-laivoja, mikä on kansainvälinen termi rahtilaivoille, joissa on huomioitu myös muiden matkalaisten matkustusmukavuutta. Tietty rahtilaivan tuntu Finnlinesilla on minusta kuitenkin vain positiivista. Tuntuu, että on matkalla, eikä millään huviristeilyllä.

Kannen 11 yleisten tilojen ja hyttien osalta laivojen ”tuominen tähän päivään” on jatkunut keväästä 2016. Uudistuksia on tullut muun muassa Sailor’s Shop -myymälään, anniskelutiloihin ja loungeen.

Uuden lux-luokan hytin sisustusta.

Hyttipuolella kaikkien sisustusta on uusittu värien ja tekstiilien osalta. Lisäksi keulaan on tullut uusi lux-hyttiluokka, joka hinnan, tilojen, sisustuksen ja varustetason osalta sijoittuu A4-hyttien ja juniorsviittien väliin.

Kysyntä lemmikkihyteille on viime vuosina kasvanut, ja Saksan reittiä seilaaville laivoille on lisätty tasokkaampi hyttityyppi koiran tai kissan kanssa matkustaville. Lemmikit on huomioitu paremmin hyttien sisustuksessa, lemmikkihyttien aluetta on rajattu, ja niiden äänieristystä parannettu niin, että mahdolliset haukut eivät häiritse muita matkustajia.

Tarjolla on nyt myös nopea, mutta maksullinen hyttikohtainen wifi-yhteys. Aiemmin wifi oli tarjolla kannen 11 yleisissä tiloissa ilmaiseksi, mutta yhteys oli usein auttamattoman hidas.

Kuntosalin ja saunatilojen ilme

Muistan jokunen vuosi sitten reitillä matkustaessani tuskailleeni laivan kitsaasti löylyä antavan kiukaan kanssa. Näiden ongelmien pitäisi olla nyt ohi, kun saunatilojen ja pukuhuoneiden uudistus valmistui.

Kuntosalissa voi hölkätä merelle katsoen.

Matkustajien käytössä ollut pieni kuntoiluhuone sisälsi aiemmin pari kolme kuntoilulaitetta. Nyt kuntosali on uudessa paikassa ja tilavampi, ja se sisältää aiempaa monipuolisemman välinetarjonnan, muun muassa pari merelle antavan ikkunan edessä olevaa juoksumattoa, kuntopyörän, stepperin ja käsipainot.

Ruokatarjoilussa myös brunssi

Meripäivänä ei tarjoilla erikseen meriaamiaista, vaan brunssi, jota tarjoillaan kello 09:30–13:00. Aluksi klo 9:30–11:00  tarjolla on aamupalapainotteinen kattaus ja kello 11 kattausta täydennetään lounaspainotteisilla tarjoiluilla. Helsinkiin saavuttaessa tarjoillaan klo 7:30 lähtien perinteinen aamiainen.

Illalla on buffet-päivällinen tai superior-päivällinen, johon kuuluvat myös virvoitusjuomat, hanaolut sekä puna- ja valkoviini. Edullisimmaksi tulee ennen matkaa hankittava ateriapaketti, mutta laivan kahvilasta ja bistrosta voi ostaa pienempiä annoksia.

Finnlines myöntää alennusta SF-Caravanin jäsenille. Tarkemmat tiedot jäsenalennuksesta löytyvät liiton sivuilta. Alennusta eri palveluista saa myös liittymällä Finnlinesin kanta-asiakasohjelmaan.

Teksti ja kuvat: Vesa Asikainen

 

Artikkelia on korjattu ruokatarjoilujen osalta.