Lukijan reissutarina: Pohjois-Norjaan, taas

Matkalla pohjoiseen – hieno reissu, upeat maisemat ja reppu täynnä uusia kokemuksia!

Koitti odotettu perjantai, jolloin pääsimme taas viikoksi lomamatkalle pohjoiseen. Matkaan lähdimme RoadCar 640 -retkiautolla.

Matka alkoi Leppävirralta, josta ajoimme yöksi Kemiin. Ilta oli Kemissä aurinkoinen ja pääsimme lomatunnelmaan heti kiinni. Alkuillasta kävimme Haaparannassa ja tankkasimme auton jääkaapin ja pakasteen täyteen ruokatarvikkeita. Ajatuksena oli, ettei tarvitse Norjan puolella käydä kaupassa. Makkarat jätimme kyllä ostamatta, ne ostimme seuraavana päivänä Muoniosta.

Aamulla lähdimme jo kahdeksan maissa ajelemaan Kilpisjärveä kohti. Matkalla kahviteltiin ja lämmitettiin lounaaksi valmiskeitot.  Maisemaa oli mukava katsella näinkin päin, olimmehan ajelleen aikaisempina vuosina reitin toisinpäin. Kilpisjärvelle saavuimme iltapäivällä, tankkaus Kilpishallin Nesteellä ja leiriytymään.

Olemme aiemmin leiriytyneet Tundreassa, joten suuntasimme sinne nytkin. Paikkahan on täynnä norjalaisten ”leirejä”, joissa asuntovaunujen viereen on rakennettu pieniä mökkejä, mutta sekaan sinne mahtuu. Alueella on paljon muutakin majoitusta, mökkejä ja huoneita. Sosiaalitilat ovat siistit ja saunaankin pääsee. Euron kolikoita tarvitaan saadakseen suihkun.

Paistoimme lohta, ja illalla kävelimme ja ihastelimme maagista Saanaa. Toissa vuonna huiputimme sen Lofoottien reissun jatkeeksi, joten nyt tyydyimme ihailemaan sitä alhaalta päin. Hotellilla kävimme juomassa perinteiset oluet. Poroja tallusteli kylällä runsaasti, ovat tottuneet ihmisiin ja saanevat varmaan herkkujakin. Leirintäalueella norjalaiset olivat juhlatuulella ja huusivatkin sitten aamukolmeen saakka nuotionsa ympärillä.

Kohti Tromssaa

Sunnuntai valkeni vähän huonosti nukutun yön jälkeen. Laitoimme aamiaisen ja jouduimme reippaasti matkaan. Ajatuksena oli ajella Tromssaan hyvissä ajoin. Kilpisjärveltä Skibotnia kohti ajellessa avautuvat mahtavat maisemat ja huonosti nukuttu yö unohtui.

Saavuimme Tromssaan ja suunnitelmissa oli käydä Fjellheisenissä kaapelihissillä. Tie kääntyikin yllättäen niin tiukasti oikealle, ettei ollut mahdollista kääntyä isolla autolla niin äkkiä. No, käytiin kääntymässä sillan toisella puolella kaupungissa ja tultiin takaisin. Parkkipaikka oli aika ahdas ja paljon väkeä lappoi paikalle kävellen.

Ostimme liput molempiin suuntiin, olisi kyllä ollut mahdollista patikoida ylös ja alas, mutta aikaa olisi pitänyt varata reilummin ja eväätkin olisivat olleet tarpeen. Nyt mentiin pelkillä vesipulloilla. Maisemat ovat ylhäältä mahtavat, sanoin kuvaamattoman kauniit. Koko kaupunki avautuu silmien eteen ylhäältä katsottuna. Sattui onneksemme kirkas sää. Ilta Tromssassa oli mukava, sää suosi ja tutustuimme kaupunkiin kävellen.

Altajoen pinta oli todella alhainen

Maanantaina oli sitten aika lähteä palaamaan Skibotnia kohti ja sieltä upeaa tietä kohti Altaa. Tämänkin olemme ajaneet pari kertaa toisinpäin, joten nyt oli mukava katsella maisemaa uusin silmin. Keli oli sateinen ja se häiritsi jonkin verran näkyvyyttä. Tie on tosi hyvässä kunnossa ja viimekesäiset tunnelityömaat olivat muisto vain.

Altassa olemme aiemmin leiriytyneet Alta River Camping -alueella ja sinne ajelimme nytkin. Alue on suomalaisomistuksessa ja asiointi sujuu selvällä suomen kielellä. Altajoen pinta oli todella alhainen. Kalastajien veneet olivat käyttämättöminä rantakivillä eikä kalastajia näkynyt ollenkaan. Edellisenä kesänä katselimme joen toisella puolella touhuavia kalastajia iltanuotioineen. Kävimme kävelemässä toisella puolen rantakivikossa ihmettelemässä veden vähyyttä.

Leirintäalueella on kotasauna ja varasimme saunavuoron ilman muuta illaksi. Aikaisempina vuosina olemme juuri ja juuri kastautuneet joessa, mutta nyt ei siihen ollut mitään mahdollisuutta.  Löylyt olivat hyvät ja nautinnolliset. Sitten alkoikin sataa vettä. Sitä tuli runsaasti koko yön ja vielä aamullakin. Vähän säälien katsoimme parin motoristin telttoja, kovin oli märän näköistä.

Utsjoelta sillan yli kävellen Norjan puolelle

Lähdimme hyvissä ajoin tiistaiaamuna ajelemaan Altan vuonosta ylös. Maisemat ovat jylhät ja tie kapeaa. Huippuhieno tienpätkä! Kaarsimme ennen Kautokeinoa kohti Karasjokea. Mukavaa maisemaa ja ajelimme välillä kahvitellen ja ihaillen pohjoista erämaata.

Karigasniemellä kävimme tankkaamassa ja ruokakaupassa. Siitä sitten nousemaan Utsjoelle Tenonvarren tietä pitkin. Tie oli hyvässä kunnossa ja myötäili hienosti jokea.

Utsjoella oli tuttu leirintäalue Camping Lapinkylä ja sinne auto parkkiin. Alue on ihan kylän tuntumassa, joten siitä oli mukava käydä kävelyllä kylällä ja siltaa pitkin Norjan puolella. Leirintäalueella on hyvät peruspalvelut ja todella siistiä ja puhdasta. Rantaa ei ole.  Isäntäväkenä on mukava avulias pariskunta. Sauna lämpeni tilauksesta ja löylyt olivat hyvät. Paistoimme lohta ja nautimme Utsjoen valoisasta illasta. Valvoimmekin normaalia myöhempään.

Keskiviikkona lähdimme liikenteeseen vähän myöhemmin. Tarkoitus oli, että olisimme menneet Inarijärven risteilylle, mutta se oli loppuunmyyty. Olisi pitänyt vähän aiemmin kuin edellisiltana herätä varaamaan paikkoja. Sää oli lämmin ja aurinkoinen, joten ymmärrettävästi risteilylle oli menijöitä.

Kiireettömästi ajelimme kohti Inaria. Tie myötäilee hienosti järveä, joten maisemissa riitti ihastelemista. Vaikka olemme muutaman kerran reitin kulkeneet, sykähdyttää se aina. Kahvittelimme kirkkaan veden äärellä. Inarissa piti tietysti käydä tutussa matkamuistomyymälässä, tavaraa on myynnissä runsaasti. Pari paitaa ja jotain pientä tarttui luonnollisesti mukaan.

Illaksi ajoimme Sodankylään

Nilimellan leirintäalue Sodankylässä oli seuraava etappimme. Kävelymatkan päässä kylältä sijaitseva alue oli peruspalveluiltaa ihan ok. Saunan varasimme sieltäkin, uimarantaa ei saunalla ollut ja sauna sijaitsi alueen toisessa päässä. Alueelle tultaessa maantien toisella puolella oli kyllä uimaranta ja ravintola. Oluet kävimme juomassa aurinkoisessa illassa.

Aamulla virkeänä lähdimme ajelemaan Luostolle. Nousimme huipulle osin polkua ja pääosin huoltotietä. Uudet portaat eivät olleet vielä valmiina, joten niitä ei päässyt testaamaan. Alas tultiin jyrkkää polkua pitkin. Kivat maisemat sieltäkin. Onneksi oli kohtuullisen pilvetön sää. Kahviteltiin alhaalla ja jatkoimme matkaa.

Kemijärvellä käytiin kaupassa jäätelöä ostamassa ja siitä sitten Rovaniemeä kohti. Majoittuminen Hotelli Vaakunaan. Söimme hyvin ja kävimme reilulla kävelylenkillä joen varrella ja kaupungilla. Ilta oli taas aurinkoinen ja valoisuuttaa riitti.

Varhain perjantaiaamuna lähdimme kotia kohti.

Hieno reissu, upeat maisemat ja reppu täynnä uusia kokemuksia!

Lappi vetää puoleensa kerta toisensa jälkeen. Nähtävää ja koettavaa riittää niin Suomen kuin Norjan puolella.

Teksti ja kuvat: Raili Kinnunen

Caravan-lehti julkaisee sivuillaan aika ajoin lukijoiden kirjoittamia matkatarinoita vinkiksi muille lukijoille. Toimitus päättää itsenäisesti julkaistavista tarinoista. Tarinan julkaisemisesta ei pääsääntöisesti makseta kirjoittajalle palkkiota. Lähetä oma matkatarinasi osoitteeseen toimitus (at) caravan-lehti.fi.