Keväthanget houkuttavat retkeilemään – turvallisuudesta on aina pidettävä kiinni

Moni suuntaa pääsiäislomalla ja myöhemmin keväällä retkeilemään muun muassa kansallispuistoihin. Metsähallitus muistuttaa pitämään mielessä kevättalveen liittyvät turvallisuusasiat liikuttaessa lumella ja jäällä.

Esimerkiksi lumivyöryjä on tapahtunut tänä vuonna Pohjois-Suomen tuntureilla jo useita kymmeniä. Lumivyörymaastot ja monet muut riskit matkailija välttää parhaiten kulkemalla merkityillä reiteillä tai hiihtokeskuksen rinnealueella.

– Oulangan kansallispuistossa jokijäillä ja jääkansilla liikkumisesta on tehty havaintoja tänäkin vuonna. Sekä Oulankajoki että Kitkajoki virtaavat voimakkaasti eikä jäälle pidä mennä. Lumien sulaessa joen tulvavedet nousevat lähes joka kevät Karhunkierroksen poluille, mikä rajoittaa reitillä liikkumista, muistuttaa tiedotteessa Metsähallituksen virkistyskäytön erityisasiantuntija Airi Kallunki.

Lemmenjoen kansallispuistossa hiihtoreitti-huoltoura on suljettu tältä keväältä – jää on murtunut Ravadaskönkään kohdalla.

– Lemmenjoen kansallispuistossa on jo tehty reittimuutoksia kevään edettyä normaalia nopeammin. Virta syö jäätä koko ajan altapäin, joten jään kantavuus voi muuttua hyvin äkkiä. Seuraamme tilannetta, mutta kehotamme retkeilijöitä kiinnittämään erityistä huomiota olosuhteisiin, virkistyskäytön erityisasiantuntija Alexander Kopf sanoo.

Moni kotimaassa lomaileva pääsee jossakin kohtaa ottamaan ilon irti hankikannosta retkeillessään suksilla tai lumikengillä. Kaikille ei ole kuitenkaan kertynyt omakohtaista kokemusta siitä, miten yllättäen hangen kuori voi pehmetä päivän mittaan auringon sitä lämmittäessä. Reitti kannattaa suunnitella etukäteen ja varautua siihen, että matkanteko hidastuu huomattavasti, jos hanki alkaa upottaa.

Ajankohtaista tietoa retkikohteista, reittien vaativuudesta ja retkeilijän varusteista löytyy Luontoon.fi-verkkopalvelusta. 

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *