Pitkä käytäntö muuttuu – ohjekirjat poistetaan tupien pöydiltä Tunturi-Lapissa

Metsähallituksen Luontopalvelut ottaa käyttöön uudenlaisen tavan ohjeistaa retkeilijöitä taukopaikoilla Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa ja muualla Tunturi-Lapissa. Jatkossa ohjeet eivät löydy tupakirjoista, vaan kyltteinä juuri siitä paikasta, missä retkeilijä ohjeistusta tarvitsee.

Tavoitteena on, että retkeilijät toimisivat aiempaa turvallisemmin ja vastuullisemmin ja ottaisivat muut retkeilijät paremmin huomioon.

Ensi kesänä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa ja Käsivarressa retkeilevät eivät enää lue ohjeita tupakirjoista. Kun esimerkiksi Hannukurun autio- tai varaustuvan pihalle saapuu, kohtaa retkeilijä opastetaulun, jossa on ohjeita leiriytymiseen, tiskaamiseen ja veden hakuun. Saunan käyttöön liittyvät ohjeet ovat saunan ovessa ja nestekaasulieden ohjeet lieden vieressä.

– Edelliset 50 vuotta käytössä ovat olleet ohjekirjat tupien pöydällä. Nyt on aika kokeilla jotain muuta, että ohjeet menisivät varmasti perille, asiakaspalvelupäällikkö Timo Karinen Metsähallituksen Luontopalveluista sanoo.

Retkeilijöitä muistutellaan ahkerasti perusasioista: paikat pitää jättää siistiksi, tuhkat siivota tuvan pesästä ja taukopaikoille ei saa jättää ruokia tai vesiä astioihin seisomaan. Omat roskat pitää viedä pois. Kävijöillä on hankaluuksia myös kaasuliesien käyttämisessä.

Tupien pöydille jää yhä vieraskirja, johon kannattaa kirjoittaa oma nimi ja mielellään myös tieto siitä, minne matkaa seuraavaksi. Vieraskirjasta voi olla apua kadonneiden etsinnässä.

Toistaiseksi uusi ohjeistustapa tulee käyttöön vain Tunturi-Lapissa. Käsivarren erämaakohteisiin kyltit tulevat myöhemmin tänä vuonna.

Lähde: Metsähallitus, kuvat: Inari Ylläsjärvi