Retkeilijät ja poronhoitajat saivat tilat samaan rakennukseen Utsjoen Kevolla

Uusittu Kuivin autiotupa Kevon luonnonpuistossa on ensimmäinen Metsähallituksen Luontopalvelujen tupa luonnonsuojelualueella, jossa retkeilytupa ja poronhoitajien käytössä oleva huoltotupa ovat yhteisessä rakennuksessa. Tuvan avajaisia vietettiin 21.3.2023.

Kuivin vanha autiotupa oli käyttökelvottomassa kunnossa, joten alueelle haluttiin rakentaa uusi. Paliskunnan osallistuminen rakennuskustannuksiin osaltaan sinetöi tuvan rakentamisen ja auttoi rakennuksen toiminnallisuuksien suunnittelussa.

– Meistä on hienoa, että uusittu Kuivin tupa palvelee nyt kahta erilaista käyttäjäryhmää. Arvostan suuresti paliskunnan ennakkoluulotonta aloitetta yhteistyöstä, sanoo tiedotteessa virkistyskäyttöpäällikkö Pirjo Seurujärvi Metsähallituksen Luontopalveluista.

Paistunturin paliskunta on Kuivin autiotuvassa nyt vuokralaisena. Tuvan toinen huone on lukittu, avaimet ovat poronhoitajilla.

– Meillä oli ollut jo pitkään suunnitelmissa, että tänne keskelle paliskuntaa tarvittaisiin poronhoidon tarpeisiin kämppä. Niinpä sitten hoksasimme esittää Metsähallitukselle yhteistyötä, kun kuulimme uuden autiotuvan suunnitelmista, poroisäntä Ari-Heikki Aikio kertoo.

Poroisäntä Ari-Heikki Aikio, virkistyskäyttöpäällikkö Pirjo Seurujärvi ja Utsjoen kunnanjohtaja Taina Pieski avajaistunnelmissa.

Jäteastiat poistuvat

Kevättalven aikana Kevon luonnonpuistosta tulee roskaton retkikohde. Jätepisteet poistetaan taukopaikoilta talvihuoltojen yhteydessä. Jatkossa jätepisteet löytyvät Kevon reittien lähtöpisteistä Sulaojalta ja Kenesjärveltä.

– Sen minkä jaksat kantaa luontoon, jaksat kantaa myös pois. Tämä laajasti muualla Lapin retkeilykohteissa jo käytössä oleva periaate on nyt ohjenuorana myös Kevolla. Jätteiden kuljetuksesta on tullut meille turhia kustannuksia, ja roskikset itsessään jo kannustavat ihmisiä jättämään jätteitä luonnonpuistoon retken aikana, Seurujärvi sanoo.

Kevon luonnonpuistossa sijaitsee yli 40 kilometriä pitkä ja paikoin lähes 80 metriä syvä kanjonimainen rotkolaakso, jonka pohjalla virtaa Kevojoki. Retkeilijälle tarjolla on kaksi merkittyä, melko vaativaa retkeilyreittiä. Kuivin autiotupa sijoittuu retkeilyreitistön varrelle.

Lähde: Metsähallitus, kuvat: Kirsi Ukkonen