Yllästunturin suositun retkeilyreitin puupitkoksia vaihdetaan teräsritilöihin

Varkaankurun polku Suomen suosituimmassa kansallispuistossa Pallas-Yllästunturissa saa tänä kesänä huonokuntoisten puupitkosten tilalle kestävät teräsritilät. Aiemmat Varkaankurun puupitkokset rakennettiin kymmenen vuotta sitten.

– Kävelijät ovat siirtyneet pois kapeilta pitkoksilta, kun vastaan on tullut muita retkeilijöitä. Samalla puron reunojen herkkä kasvillisuus on kulunut, kertoo tiedotteessa kenttäpäällikkö Inari Ylläsjärvi Metsähallituksen Luontopalveluista.

Kaikkien retkeilijöiden mielestä teräs ei sovi kansallispuistoon, mutta sen käyttöön on perustelunsa.

– Puuhun verrattuna teräksen käyttöikä luonnossa on erittäin pitkä. Arviomme mukaan puusta tehty reitti pitäisi uusia ainakin kolme kertaa ennen kuin terärakennetta joudutaan uusimaan tai kunnostamaan isommin.

– Teräs on kierrätettävä materiaali. Joka paikkaan sitä emme laita, mutta erityisesti haastavissa olosuhteissa teräs toimii. Puupitkokset ovat sateella liukas materiaali, teräsritilät eivät ole. Reitit ovat myös turvallisia, kun niiltä ei tule tarve poiketa. Samalla estämme suojellun luonnon kulumista, Ylläsjärvi sanoo.

Teräsritilöiden sivuille on tulossa retkeilijöiden koirille lankut, sillä koirien tassut eivät aina kestä teräsritilöitä.

Kesän ajan Yllästunturin luontokeskus Kellokkaalta Varkaankurun kodalle kulkeva reitti on suljettu rakennustöiden vuoksi. Reitti Kellokkaalta Kesänkijärvelle on kuljettavissa kesän ajan. Myös Varkaanlammen näköalapaikalle pääsee käytössä olevia reittejä pitkin.

Metsähallitus muistuttaa Varkaankurun olevan rajoitusvyöhykettä, jossa liikkuminen on kielletty merkittyjen reittien ulkopuolella 1.5.–30.11.

Lähde: Metsähallitus, kuvat Juho Alhainen

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *