Laskelma paljastaa: Näillä reissumäärillä matkailuauton vuokraaminen kannattaa

Vähälle käytölle jäävän matkailuauton omistaminen voi käydä selvästi vuokraamista kalliimmaksi.

Matkailuauton muutamien viikkojen vuosittaiseen tarpeeseen kannattaa joissakin tapauksissa harkita ajoneuvon vuokraamista omistamisen sijaan. Vuokraaminen on vaivatonta, kun ei itse tarvitse huolehtia huolloista, korjauksista eikä ajoneuvon säilyttämisestä.

Matkailuauton omistamisen ja vuokraamisen kustannusten vertailussa on syytä huomioida ylläpitämisen kulut ja arvonalenema. Katsastukseen, huoltoon, vakuutukseen ja ajoneuvoveroon uppoaa karkeasti arvioiden noin 1 500 euroa vuodessa. Jos päälle lasketaan esimerkiksi 30 000 euron arvoisen ajoneuvon arvonalenemaksi pääomakulua 3 000 euroa vuodessa, saadaan yhteenlasketuksi summaksi 4 500 euroa vuodessa ilman mahdollisia korkokuluja eli 375 euroa kuukaudessa.

Pääsääntöisesti parin kolmen viikon reissua varten ei siis ole järkevää hankkia omaa matkailuautoa, sillä esimerkkiautoa vastaavan vuokrapelin saa käyttöönsä viikoksi kesäsesonkina yleensä noin 1 000-1 500 eurolla. Huippusesongin ulkopuolella viikkohinnat liikkuvat joskus jopa 500-1 000 eurossa.

Omalle matkailuautolle pitää olla myös järkevä parkkipaikka seisonta-ajaksi, sillä matkailuauton käyttö päivittäin arkiajoihin ei ole välttämättä kovin käytännöllistä. Vuokratun matkailuauton voi palauttaa reissun jälkeen vuokraamoon, jolloin kaikki korjauksiin ja huoltoihin liittyvät huolet jäävät vuokraamon päänvaivaksi.

Listan matkailuautovuokraamoista löydät SF-Caravan ry:n sivuilta.