Kaasuttoman matkailuvaunun kokeilut etenevät

Tänä vuonna matkailuvaunun kaasuttomuus on ollut useasti esillä. Esimerkiksi keväällä maailman suurin matkailuajoneuvoja valmistava konserni Thor Industries esitteli omaa Sonic X -konseptiaan. Samaan yritysryppääseen kuuluva LMC esitteli syksyllä kaasutonta matkailuvaunuaan Düsseldorfin messuilla. Vielä ollaan kuitenkin siinä vaiheessa, jossa valmistajat vasta kuulostelevat varovaisesti kaasuttomuuden markkinoita ja kokeilevat korvaavien tekniikoiden soveltuvuutta.

Australialaiset ovat räväkkää väkeä eivätkä turhia jahkaile. Niinpä sopii hyvin kuvaan, että uutta kaasutonta protomatkailuvaunuaankin australialainen yritys lähti testailemaan melko kylmiltään lähes 20 000 kilometrin matkalle.

Retreat Caravans -niminen yritys halusi näyttää itselleen ja muille, että oman sähköjärjestelmän varassa oleva kaasuton matkailuvaunu on tätä päivää ja täysin toteutettavissa jo nykytekniikoilla tarvitsematta tinkiä liikoja mukavuuksista.

Retreat Caravansin ERV-vaunussa kaasu korvattiin litium-akuilla ja katolle asennetuilla aurinkopaneeleilla. Akuista saatavalla sähköllä pidetään jääkaappi ja pakastin kylmänä ja hoidetaan kokkailut liedellä. Sähkö riittää myös muun muassa veden lämmittämiseen, ilmastointiin, viihdelaitteiden kuten tv:n käyttöön, astianpesukoneelle ja Weberin sähkögrillille ulkokäyttöön.

Vaunu on varsin tiivis, ja pitää haluttaessa lämpimän ilman hyvin sisällä ja kylmän ilman ulkopuolella – kaasua ei tarvitse ottaa huomioon suunniteltaessa ilmanvaihtoa.

Sähkön riittämisessä avainasemassa on 14,3 kWh:n litium-akkupatteristo sekä 48 voltin sähköjärjestelmä, jollaista myös Knaus Tabbert ja Bosch Engineering ovat kehittämässä. ERV-vaunun 5000 watin invertteri mahdollistaa lukuisten laitteiden käyttämisen sähköllä yhtä aikaa. Katolla on vaunumallin koosta riippuen jopa 2033 watin aurinkopaneelit. Akkuja ladataan myös maantiellä vetoauton vetäessä vaunua.

Vaikka omavaraisuus on keskiössä, siellä missä sähköä on saatavilla, kuten leirintäalueilla, vaunu pystyy toki kytkeytymään normaalisti sähköverkkoon.

Vaunun testireissu sujui valmistajan mukaan hyvin. Yhdessä vaiheessa vaunua käytettiin melkoisella sähkökuormituksella ja samaan aikaan vaunusta annettiin sähköä myös kahdelle muulle matkailuvaunulle.

Painavia litium-akkuja tarvitaan vielä paljon, jos halutaan omavaraisuutta.

 

Kaasuttomuuden ei tarvitse tarkoittaa mukavuuksista tinkimistä vaunussa, kun sähköä on riittävästi tarjolla omasta takaa.

 

Australiassa aurinkoa riittää toki hyvin paneeleille, muttei sielläkään aina. Vaunun mallista ja sen katon koosta riippuu, paljonko paneeleita mahtuu ja paljonko niistä on edes mahdollista saada sähköä.
ERV-vaunu tulee pian saataville yksi- ja kaksiakselisena mallina.

Kuvat: Retreat Caravans