Matkailuautokaunottaren elämä jäi lyhyeksi

Luksusmatkailuautovalmistaja Niesmann+Bischoff on lopettanut ainakin toistaiseksi ensimmäisen puoli-integroidun mallinsa Smoven valmistamisen. Innovatiivinen ja kaunislinjainen Smove esiteltiin mallivuodelle 2017, ja Suomessa sen myynti alkoi vuonna 2020.

Niesmann+Bischoff (N+B) laajensi mallivuodelle 2017 tarjontaansa esittelemällä linja-automaisten täysintegroitujen Flair- ja Arto-mallisarjojensa rinnalle ensimmäisen puoli-integroidun mallinsa. Puoli-integroidussa autossa on täysintegroiduista poiketen ajoneuvon alustavalmistajan ohjaamo, mutta innovatiivisen ja kaunislinjaisen Smove-mallin kohdalla Fiat Ducaton piirteet on saatu hukutettua poikkeuksellisen hyvin. Katon reunat kaartuvat voimakkaasti sivuille, eikä tuulilasin ja katon saumakohdassa ole ilmavirtauksia häiritseviä pokkauksia.

Smove toi N+B:n aiempaa matalampaan koko- ja hintaluokkaan, mutta ei kuitenkaan matalampaan laatuluokkaan. N+B testasi puoli-integroidulla Smovella, miten luksus myy pienemmässä kokoluokassa. Ja valtavirrasta poikkeavan näköinen Smove meni kaupaksi niin hyvin, että sen kysyntä ylitti selvästi tarjonnan.

Mallivuodelle 2021 Smove sai rinnalleen täysintegroidun iSmove-sisarmallin. Molempien Smove-mallien perustan muodostavat Fiat Ducato ja Al-Kon matalalattia-alusta, jonka saa myös 4,5-tonnisena. Perusmoottori on 140-hevosvoimainen.

Smoven ja iSmoven yhteiselo kesti vain vuoden verran, sillä aluillaan olevalla mallivuodella 2022 Niesmann+Bischoff keskittyy vain täysintegroituihin Flair-, Arto- ja iSmove-malleihin.

Smoven ”hyllytys” johtuu Erwin Hymer -konserniin kuuluvan N+B:n tuotantokapasiteetin rajallisuudesta, sillä jo pelkästään iSmoven kysyntä vastaa N+B:n normaalia kappalemääräistä vuosituotantoa.

Tällä hetkellä iSmovesta on tarjolla 7,0-metrinen erillisvuoteellinen 6.9 E ja 30 senttiä pidempi saarekevuoteellinen 7.3 F. Molemmat mallit ovat lähtökohtaisesti kaksipaikkaisia, mutta niihin saa 3–5 lisämatkustajapaikkaa. 6.9 E:n perushinta on 109 620 euroa ja 7.3 F:n 111 750 euroa.

Niesmann+Bischoffin myynnistä vastaa Suomessa Best-Caravan Oy.

Puoli-integroidun Smoven tapaan myös integroidun iSmove-mallin ulko- ja sisäilmettä pystyy tuunaamaan.