Matkailuvaunusta liikkuva latausasema sähköautolle?

Valmistajan kova lupaus – pieni matkailuvaunu ei lyhennä vaan voi jopa pidentää sähkökäyttöisen vetoautonsa toimintamatkaa.

Matkailuvaunun vetäminen lyhentää vielä nykyisin käytössä olevilla tekniikoilla sen verran paljon sähköauton toimintamatkaa, että vähänkään pidemmät reissut vaativat huolellisuutta ja suunnitelmallisuutta latausmahdollisuuden varmistamiseksi etenkin syrjäisemmillä seuduilla liikuttaessa.

Matkailuajoneuvoteollisuus etsii kuitenkin koko ajan tapoja vastata ympäristöystävällisyyden haasteeseen.  Myös pienet yritykset ovat asiassa aktiivisia, kuten yhdysvaltalainen Colorado Teardrops.

Vaikka projekti on vielä kovin alkutekijöissään, pieniä teardrops-tyyppisiä vaunuja valmistava Colorado Teardrops on tuonut jo ennakkotilattavaksi Boulder-nimisen matkailuvaununsa.

Sen sijaan, että Colorado Teardrops olisi yrittänyt ratkaista sähköautojen ja matkailuvaunujen yhdistelmän vaativuutta tekemällä vain mahdollisimman kevyen ja aerodynaamisen vaunun, yritys yrittää taklata haasteen muuttamalla vaunun latausasemaksi. Colorado Teardrops ei ole toki ensimmäinen, joka on laittamassa vaunun lattian alla olevan tilan täyteen litiumakkuja.

Sen sijaan, että vain sähköauto ladattaisiin, myös Boulder-matkailuvaunu on tarkoitus ladata erikseen pistokkeesta. Reissussa vetoautona toimivaan sähköautoon voitaisiin tarvittaessa siirtää sähköä myös vaunusta ja siten jopa pidentää sähköauton alkuperäistä toimintamatkaa eikä vain vähentää vaunun aiheuttamaa merkittävää toimintasäteen lyhenemistä. Sähköä ei toki voida siirtää vaunusta autoon ajonaikana.

Boulderin on tarkoitus tarjota varsin tavalliset pikkuvaunun puitteet. Parivuoteen koko on 152 x 198 senttimetriä, ja lisäksi vaatimattomammat makuupaikat järjestyvät kahdelle. Käytettävissä on myös pieni keittiö. Lokinsiipiovet mahdollistavat helpon kulkemisen vaunuun ja vaunusta sekä tuovat valoisuutta hyvillä keleillä.

Boulderiin tulee optiona saataville myös aurinkopaneelit parantamaan omavaraisuutta.

Tarkkoja speksejä ei ole liikoja vielä esillä, ja nekin ehtivät moneen kertaan vielä muuttua, ennen kuin Boulder tulee yrityksen lupailujen mukaan mahdollisesti noin vuoden kuluttua oikeasti saataville.

Lähde ja kuvat: Colorado Teardrops

Keskustelu

  1. Jouko Parviainen

    Miksei samantien polttonestettä ja tehokas aggregaatti vaunuun?
    Johan menee yhdistelmä pitkälle…..

    Kommentoitu 0 kertaa

Kommentointi on suljettu.