Norjalaisten matkailuautoilijoiden kausi alkaa yhä aikaisemmin

Runsas kolmannes norjalaisista matkailuautoilijoista käyttää matkailuautoaan ympäri vuoden, ja loput aloittavat reissukautensa takavuosia aikaisemmin.

Tyypillinen norjalainen matkailuautoilija aloittaa kautensa huhtikuussa ja lopettaa lokakuussa. Kun vielä vuonna 2016 tehdyssä tutkimuksessa 26 prosenttia kertoi aloittavansa kautensa huhtikuussa, vuoden 2022 osalta heitä on jo 36 prosenttia.

Luvut ovat norjalaisen caravan-alan järjestön NCB:n (Norges Caravanbransjeforbund) Kantarilla teettämästä tuoreesta tutkimuksesta, jonka tuloksista uutisoi Bobilverden-julkaisu.

Toukokuussa matkailuautollaan reissaamisen aloittaa nyt 22 prosenttia, kun vuonna 2016 heitä oli vielä 26 prosenttia. Vasta kesäkuussa (3 %) tai heinäkuussa (1 %) kautensa aloittavat ovat hyvin harvassa. Maaliskuussa uuteen kauteen starttaa 15 prosenttia, mikä on kaksi prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuonna 2016.

36 prosenttia kertoo käyttävänsä matkailuautoaan ympäri vuoden. Erityisen paljon heitä on ikäryhmässä 45–59-vuotiaat, joista lähes puolet ilmoittaa käyttävänsä matkailuautoaan talvellakin. Keskimäärin norjalaiset käyttävät matkailuautoaan 54 päivänä vuodessa.

Matkailuautossa reissaa todennäköisimmin iäkkäämpi pariskunta

Vain 13 prosenttia norjalaisista matkailuauton omistajista asuu kotonaan yksin. Lähes 90 prosenttia asuu taloudessa, jossa ei asu lapsia.

Tyypillinen norjalainen matkailuautoilija on nyt 60-vuotias, ja vähintään 60 vuotta täyttäneiden osuus on 61 prosenttia.

Vaikka aiempaa useampi nuori on innostunut matkailuautoilusta, eläkeläisten osuus kaikista norjalaisista matkailuautoilijoista on silti jatkanut kasvuaan. Eläkeläiseksi itsensä ilmoittavien osuus on nyt 55 prosenttia, kun vielä vuonna 2017 heitä oli huomattavasti vähemmän, 40 prosenttia.

Iäkkäämpien matkailuautoilijoiden suosiossa Norjassa ovat vuoden 2017 jälkeen tehdyissä rekisteröinneissä olleet etenkin Solifer, LMC, Rapido, Carthago ja Hymer.