Puhdasta juomavettä tehdään suoraan ilmasta, kyllä vaan – ja laitteet kiinnostavat jo myös matkailuajoneuvoteollisuutta

Juomakelpoista vettä ei aina ja kaikkialla ole varmuudella saatavilla, joten markkinoilla on tarjolla paljon erilaisia tekniikoita ja tuotteita varmistamaan myös reissaajien turvallisen juomaveden saamista.

Erikoisemmasta päästä on israelilaisen Watergen-yrityksen käyttämä tekniikka (Atmospheric Water Generation, AWG), jossa muun muassa ultraviolettivalon, suodattimien ja sähkön avulla raikasta juomavettä pystytään tuottamaan suoraan ilmankosteudesta.

Watergen on kaupannut jo useita vuosia tekniikkaansa hyödyntäviä järeitä tuotteitaan muun muassa kuivilla seuduilla olevien yhteisöjen juomaveden varmistamiseen. Pula puhtaasta vedestä koskettaa erittäin monia seutuja ja maita.

Yritys käyttää yhtenä mainosargumenttinaan myös sitä, että sen tuotteiden avulla saadaan vähennettyä esimerkiksi muovisista vesipulloista aiheutuvaa ympäristökuormitusta.

Mutta jo pari vuotta sitten Watergen perusti erillisen yksikön kehittämään keveitä ja kompakteja ajoneuvoissa kulkevia ”juomavesitehtaita”.

Yksi helposti mukaan mahtuva tuote on nimeltään Mobile Box. Ulkoisesti kompressorikylmälaukkuja muistuttava Mobile Box painaa 15 kiloa. Sen ulkomitat ovat 55 x 40 x 40 senttimetriä.

Pienestä koostaan huolimatta laite pystyy valmistajan mukaan tuottamaan jopa 20 litraa juomavettä vuorokaudessa omavaraisuutta arvostavalle reissaajalle. Laite ottaa tarvitsemansa sähkön suoraan ajoneuvossa olevasta 12 voltin pistokkeesta.

Watergenin toinen muun muassa matkailuautoihin ja -vaunuihin markkinoima tuote on nimeltään ON Board, joka pystyy tuottamaan jopa 50 litraa puhdasta juomavettä vuorokaudessa. ON Board -tuotteessa on kaksi osaa, joista isompi on ajoneuvon katolle asennettava yksikkö (kuvassa alla), jonka tehtävä on tuottaa vettä ilmasta.

Ajoneuvon sisälle tuleva osa muun muassa puhdistaa ja varastoi vettä. Juomavettä pitäisi syntyä automaattisesti, kunhan ilmankosteus on vähintään 20 prosenttia ja ilman lämpötila ajoneuvon ulkopuolella on vähintään +15 astetta.

Watergen ON Board tullee saataville laajemmin ensi vuoden aikana. Esimerkiksi Yhdysvaltain suurin caravan-alan kauppias Camping World saa ON Boardin myyntivalikoimiinsa keväällä 2022. Hintaa eikä myynnin alkamisen ajankohtaa tarkemmin muissa maissa, myöskään Mobile Boxin osalta, Watergen ei ole vielä kertonut julkisuuteen.

Tuotekuvat: Watergen