Tällaisia voivat olla sähkökäyttöisten matkailuajoneuvojen tulevaisuuden latausasemat – ainakin maailman suurimman matkailuajoneuvovalmistajan konseptin mukaan

Yhdysvaltalainen Thor Industries -konserni, johon kuuluu muun muassa eurooppalaisille tuttu Erwin Hymer Group, julkisti näkemyksensä siitä, millainen latausinfrastruktuuri olisi syytä saada aikaiseksi ja yleistymään, jotta sähkökäyttöisiä matkailuajoneuvoja pystytään tulevaisuudessa käyttämään mahdollisimman mukavasti.

Thorin tausta-ajatuksena konseptissa on, että jotta matkailuajoneuvoteollisuus pystyy aikanaan siirtymään fossiilisista polttoaineista sähköön tavallisten henkilöautojen tapaan, on saatava aikaan myös uudenlaisia latausasemaekosysteemejä.

Thorin konseptin suorana lähtökohtana on RVIA:n eli USA:n matkailuajoneuvoteollisuuden etujärjestön heinäkuussa julkistama selvitys (linkki vie pdf-tiedostoon), jossa esitellään ajatuksia ja suosituksia toteutukseen.

Taustalla on nyt käynnissä kovaa lobbausta siitä, että osavaltioiden sähköautoistamisen edistämiseen käyttämistä miljardeista dollareista osa tulisi saada tukemaan myös sähköllä liikkuvien matkailuajoneuvojen asiaa.

Thorin konseptissa olennaista on se, että suurtenkin matkailuautojen ja matkailuvaunuyhdistelmien on mukavasti mahduttava ajamaan latauspisteelle ja poistumaan sieltä ilman ylenmääräistä ratinkääntelyä tai peruuttelua. Eli latauspisteiden pitää olla läpiajettavia.

Ja koska matkailuajoneuvoissa reissaa usein koko perhe, latausasemalla pitää olla viihtyisiä ja turvallisia oleskelupaikkoja siksi ajaksi, jonka lataaminen kestää. Konseptissa pyritään rohkaisemaan sitä, että suuri osa latauksen kestävästä ajasta vietettäisiin ajoneuvon ulkopuolella virkistäytymiseen.

Konseptissa mainitaan aidattu leikkipaikka lapsille, kuntoilualue aikuisille sekä aidattu koiratarha. Asemilla olisi luonnollisesti myös vessatiloja ja vesipisteitä. Konseptissa kauas latauskentästä alueen reunalle on sijoitettu latauspisteitä myös tavallisille sähköautoille.

Kuvat: Thor Industries

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *