Täyssähköisille Xbus-autoille löytyi valmistaja Hollannista

Saksalainen startup-yritys Electric Brands on pitänyt isosti esillä teemaa ”Made in Germany”. Yrityksen kehittämiä Xbus-sähköminibusseja oli tarkoitus ryhtyä valmistamaan noin 50 kilometrin päässä Hampurissa sijaitsevassa Itzehoen kaupungissa. Toki Electric Brandsin modulaariset Xbus-autot ovat yhä saksalaisia, mutta Saksan sijasta niitä on tarkoitus ryhtyä valmistamaan Hollannissa.

Electric Brands julkisti helmikuussa päässeensä yhteisymmärrykseen Xbus-sähköautojen valmistuksesta hollantilaisen perinteikkään autoteollisuuden alihankkijan VDL Nedcarin kanssa. Merkittävää on jo se, että Electric Brands on näin varmistanut Xbusien lähtevän sarjatuotantoon.

Noin 4 000 työntekijän ja 1 200 robotin VDL Nedcarilla riittää osaamista ja resursseja Electric Brandsin Xbus- ja Evetta-autojen valmistukseen ja myös kehittämiseen. VDL Nedcarilla on kokemusta tuotannollisesta yhteistyöstä muun muassa Volvon, Mitsubishin ja BMW:n kanssa.

Modulaarisesta Xbusista tullee saataville yhdeksän eri vaihtoehtoa, muun muassa avolavamalli ja avoauto, ja moduulien on tarkoitus olla yhteensopivia eli vaihdettavissa kaikkiin malleihin. Matkailukäyttöön versioita on kaksi: Camper Standard ja Camper Offroad. Offroadin ulkomitat ja maavara ovat viitisen senttiä Standard-mallia suuremmat.

Electric Brands on saanut jo noin 16 000 tilausta Xbus-malleista, eniten Camper Standard -versiosta. Ensimmäisille asiakkaille asti toimitukseen Xbuseja näyttäisi nyt lähtevän vasta vuonna 2025.

Kuvat: Electric Campers