Video: Pyhännällä tehdään kotimaisia mökkivaunuja – merkittävimmät erot matkailuvaunuihin liittyvät varusteluun ja tilaratkaisuihin

Pyhäntäläinen Lapelland Finland oy on raivannut itselleen miljoonien eurojen markkinan mökkien ja matkailuvaunujen väliin. Yrityksen perusti hirsirakennuksiin erikoistunut, vuonna 2010 aloittanut Salvos Finland oy tytäryhtiökseen vuonna 2019.

– Salvos osti jo 2017 yhden hengen yrityksen, joka tuotti parikymmentä peräkärrysaunaa vuodessa. Lapelland toi tuotannon tänne Pyhännälle, jossa yhdessä hallissa tehdään nyt mökkivaunuja ja toisessa saunavaunuja, Lapellandin toimitusjohtaja Pete Lohi kertoo.

Alkuajoista tuotanto on yli kaksikymmenkertaistunut. Viime vuonna vaunuja valmistui reilut 200, joista 170 jäi Suomeen. Loput menivät ulkomaille.

– Asiakkaita tulee sekä mökki- että karavaanarisektorilta. Liikevaihto on noussut vuosittain miljoonalla, puolellatoista ja oli vuonna 2022 vajaat viisi miljoonaa euroa. Tänä vuonna liikuttaneen samoissa lukemissa.

Työntekijöinä myös ukrainalaisia

Lohen mukaan vaunuja tilataan eniten vapaa-ajan tarpeisiin, kuten leirintäalueen kausipaikalle, mökille saunaksi tai kotipihaan vierasmajaksi. Vaunujen hintahaitari asettuu varustelusta riippuen 10 000–70 000 euron väliin.

Kaikkiaan tuotanto työllistää Pyhännällä 30 ja hallinto kymmenen henkeä. Sesonkiaikana eli keväällä ja kesällä yritys tarvitsee lisäapujakin. Myynnin väki on hajonnut ympäri Suomea.

– Henkilöstön määrä on kasvanut noin kymmenellä työntekijällä per vuosi. Vaihtuvuutta ei käytännössä ole. Kolmannes tuotannon työntekijöistä on ukrainalaisia, Lohi kertoo.

Katso videolta, mitkä Lohi nimeää mökkivaunujen merkittävimmiksi eroiksi matkailuvaunuihin nähden. Lue myös tehdasvierailujuttu Caravan-lehden uusimmasta numerosta.

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *