Imatrankoski kuohuu tänä vuonna Fortumin ohijuoksutusten vuoksi koko päivän ajalla 22.5.–9.7.2021. Lisäksi koskinäytöksiä pääsee ihailemaan 10.7.–31.8. aina klo 18. Koskinäytöksissä soitetaan Sibeliuksen Karelia-sarjan musiikkia.
Vuoksen varren kallioperällä on ikää yli 1800 miljoona vuotta. Vuoksen syntyessä Saimaan vedet puskivat tiensä vanhaan ruhjevyöhykkeeseen ja kuluttivat siihen koskiuoman.
Kosken molemmin puolin kulkee kävelyreittejä, joista pääsee ihailemaan alajuoksun kuohuja ja kuulemaan uskomattoman veden pauhun. Paikalle on myös rakennettu muutama näköalatasanne.
Kruununpuistossa, joka on Suomen vanhin luonnonsuojelualue, opastaulut kertovat alueen historiasta ja luonnosta.
Kruununpuistosta löytyy myös satoja koskikirnuja, joista pienimmät ovat teekupin kokoisia, suurimpiin mahtuu istumaan sisälle.
Jo vuonna 1772 Imatrankoski oli Venäjän keisarinna Katariina Suuren mieleen. Häntä varten rakennettiin kosken reunamille kävelytie ja kaksi huvimajaa. Suurimmillaan matkailu Imatralle oli 1800- ja 1900-luvun vaihteessa. Paikka oli etenkin varakkaiden pietarilaisten suosiossa.
Matkailijoita saapui myös kauempaa maailmalta. Se on luettavissa kosken reunusten kivikaiverruksista. Yksi tunnistettavista kaiverruksista on Brasilian keisari Pedro II:n nimikirjoitus vuodelta 1876.
Imatrankosken kuohuja voi ihailla myös satumaisen kauniin, linnamaisen Imatran Valtionhotellin ikkunoista. Tämäkin voisi olla karavaanarille joskus oiva vaihtoehto. Valtionhotelli on kuuluisa muun muassa äskettäin edesmenneen kirjailija Laila Hirvisaaren romaaneista.
Aivan kosken tuntumasta löytyy leikkipaikka lapsille, mukavia kahviloita sekä kauppatori herkkuineen.
Paikoitustilat on kosken lähistöllä isommalle kalustolle vähissä, joten auto ja varsinkin matkailuvaunu kannattaa parkkeerata muutamaa korttelia kauemmas.
Imatrankosken kuohuja ei kannata jättää näkemättä! Lue lisää osoitteessa https://kansallisihme.fi/fi/imatrankoski-kuohuu