Bryssel är ett himmelrike för ölresenären

Egentligen är inte Bryssel långt borta. Det är internationella politikens centrum och Belgiens huvudstad och i dess metropolområde bor nästan 2,7 miljoner innevånare.

Bryssel är också Flanders distriktets huvudstad. Historiskt är språket holländska, men nu för tiden är de flesta invånarna franskspråkiga. Från tyska hamnstaden Travemunde blir körstäckan knappt 680 kilometer, man kör sträckan på drygt sex timmar.

Bryssel fick metron år 1976. Den har nuförtiden fyra linjer, men även spårvagns- och busstrafiken är omfattande. Spårvagnarna går delvis under jorden.

Atlanten reglerar Bryssels väderlek, som dock är mild hela året. Väderleken är dock ostadig, oftast regnig, så det är viktigt att följa med väderleks prognoserna innan resan. I staden regnar ungefär 200 dagar per år, ganska mycket.

Den pissande pojken Manneken Pis är en sevärdhet. Den finns vid gamla centrum vid hörnet av gågatan endast tre kvarter från det stora torget norrut, och troligtvis är den livets frihets liknelse. Belgien och Bryssel är speciellt känt för sin choklad och öl. Planéte Chocolat (24, Rue du Lombard) vid stortorget och Manneken Pis närhet i hjärtat av Bryssel, bjuder på smaklig choklad och dessutom ett rikligt urval av praliner. I verkstaden är det möjligt att noggrant följa med choklad tillverkningen. Vet du, att pisspojken är endast drygt hav meter hög.

Text: Ari Taipale
Översättning: Olof Bussman