Fjällvännernas favoriter

Vet du känslan, när du mitt på natten sitter på stranden och solen skiner från en molnfri himmel? Eller det, när du om vintern lägger dig på rygg på träskets snötäcke och tittar upp mot ett skimmrande norrsken.

Om inte, där är två av världens bästa orsaker att bekanta sig med Ylläs och Levi, skidorter som är öppna året om och som finns i närheten av Ylläs- och Pallasfjällen. Det gemensamma och unika med platserna är ödemarksnaturen, total frid, internationellt sett granskat ruttnät och mångsidig service.

Vid Ylläs finns Finlands mest omfattande spårnät. Där finns 330 km körda skidspår. För de som åker slalom slutar ej backarna på hälft- det garanteras med de 63 slalombackar och toppen på Ylläs är 719 m hög. Om du åker snö skooter finns det rutter på 410 km.

Slalomåkningens paradis

I Kolaris grannkommun, Kittilä finns det ståtliga Levitunturi. Levi börjar sin vinter säsong redan i november då världscupen samlar hela världseliten. Vid Levi finns 43 utmärkta slalombackar och skidspår på 230 kilometer.

Förra hösten öppnades en äventyrspark för de som vill ha spänning i livet, Levi Activity Park. Pallas- och Ylläsfjällens nationalpark förenar Ylläs och Levi. Du kan bekanta dig med nationalparken, vandrande, gå med snöskor, skidande eller med terrängcykel.

Pallas-Ylläsfjällens nationalpark finns i Västra-Lappland i fyra kommuner, Enontekiö-, Kittilä-, Kolari- och Muonio-området. Information om regler, backor och stugor finner du på adressen Luontoon.fi, Ylläs.fi ja Levi.fi.

Text och bild Satu Renko
Översättning Olof Bussman