Karavanarna blir småningom vana med att hyra ut sin egen bil

Finländarna är ännu tveksamma att hyra ut sin egen bil. Utbud av husbilar erbjuds redan.

Finländarna börjar småningom bli vana med tanken att hyra sin ögonsten till andra än sina kamrater och släktingar. År 2015 grundade Shareit Blox Car gör ännu förlust, genom att tjänstens utveckling och marknadsföring är dyrt. Enligt Paul Nyberg är utvecklingen på god väg.

– Tjänsten har ungefär femtusen användare, och närmare femhundra fordon finns. Av dem är (beroende på tidpunkt) ett hundratal för uthyrning, antalet ökar hela tiden.

Husbilar för uthyrning finns för tillfället två, men inga husvagnar. Karavanarna tänder på tjänsten långsamt, fast samarbetet med SF-Caravan ry har startat bra och tanken på uthyrningen har gjorts bekant.

Egen försäkring för uthyrningen

Tidigare var uthyrningen svår, bilen måste vara registrerad för uthyrning och då var försäkringarna dyra. Normalt täcker ägarnas egna försäkringar inte skador om bilen är uthyrd. En ändring om en filläggsförsäkring genom samarbetet mellan Shareit Blox Car och IF försäkringsbolag gjordes. Nu räcker det med en vanlig trafikförsäkring, dessutom en Shareit-säkerhet under uthyrningstiden. Det skyddar bonusarna och reglerar ägarens självrisk till 200 euro om skador sker vid uthyrningen.

Tilläggs försäkringen kostar endast några euro per uthyrningsdag. Shareit innehåller automatiskt summan av det som ersättes till bilägaren. Försäkringen ersätter också om fordonet inte returneras till ägaren, sådana fall är ytterst sällsynta, tjänstens kunder identifiseras och granskas. Användarna kan även ge respons till varandra, då kan vi undvika de som har fått dåligt betyg.

Shareitbloxcar.fi

Text Pauli Salokangas, bild Shareit Blox Car
Översättning Olof Bussman