Karavaanihömppää

Caravan-lehden pääkirjoitus 1/2024

Caravan-lehden lukijatutkimusten mukaan julkkiskaravaanarien haastattelut ovat julkaisumme turhinta sisältöä. Tämä on aina kahden vuoden välein selkeä viesti lukijoilta, että lehti pärjää ilman julkimoitakin ja että käytännössä kaikki muu aiheeseen liittyvä on kiinnostavampaa. Emmekä me kaikkien tuntemista karavaanareista kirjoitakaan kuin ani harvoin.

Seiska-lehden suosion tuntien mieleen nousee kuitenkin ilkikurinen kysymys, ovatko lukijat vastauksissaan ihan rehellisiä. Eihän kukaan myönnä kuin enintään silmäilevänsä Suomen tilatuinta ja luetuinta viihdelehteäkään kuin joskus vahingossa parturissa. Tai kukaties on sittenkin niin, että karavaanareilla piisaa elämässään jo tuutin täydeltä muuta sisältöä, jolloin ei liikene aikaa eikä intoa seurata kaikkia tosi-tv-ohjelmia ja näihin osallistuvien toilailuja. Mene ja tiedä.

Viime aikoina viihde- ja iltapäivälehtien uutisissa on vilahdellut joka tapauksessa merkillisen paljon julkisuudesta tuttuja henkilöitä, jotka ovat suorastaan hurahtaneet matkailuajoneuvolla liikkumiseen tai sellaisessa asumiseen. Juttuja on esiintynyt mediassa sellaista tahtia, että myös meidän oli pakko vaihteeksi uhmata lukijoiden mieltymyksiä ja koota listaa omiin aisteihimme osuneista karavaanarijulkkiksista (sivut 10–11).

Listalta löytyy monenlaisia nimiä – eikä vain tosi-tv-staroja vaan myös ex-missi, ex-NHL-kiekkoilija, tv-juontajia ja ay-pomo.

Listalta löytyy monenlaisia nimiä – eikä vain tosi-tv-staroja vaan myös ex-missi, ex-NHL-kiekkoilija, tv-juontajia ja ay-pomo. Esimerkiksi Norjassa ammatikseen jalkapalloileva Diogo Tomas haluaa asua matkailuvaunussa, mitä sikäläiset ovat kovasti äimistelleet. Huuhkajien topparin mukaan minimalistinen elämä vaunussa on kuitenkin täydellistä ja palautuminen kovista peleistä onnistuu siellä helpommin kuin muualla.

Toisaalla lehdessä (sivut 44–49) esitellään pariskunta, joka ei ole tuttu julkisuudesta mutta jonka tarina ansaitsee julkisuutta. Kaksikko nimittäin heitti heleät heipat niin koto-Suomen pakkasille, hektiselle työelämälle kuin asuntolainallekin ja muutti vaunuineen etelän lämpöön. Ihmiset etsivät onnea kuka mistäkin, mutta oravanpyörästä loikkaaminen on rohkea veto, joka ei kaikilta onnistu ja jollaista moni kadehtii.

Länsimaiseen arvoperustaan kuuluu keskeisesti vapauden vaalimisen ihanne. Jokainen siis tehköön ainutkertaisesta tarinastaan mahdollisimman pitkälle omien arvojensa näköisen. Myös julkkisten laajamittainen karavaani-innostus kielii siitä, että omannäköisen elämäntyylin etsimisestä ja löytämisestä on tullut jopa poikkeuksellisen merkittävä, hohdokas ja mukaansatempaava ilmiö. Sellaisia tunnelmia on mukava jakaa lehtien palstoilla ja somessa kaikille. Ja mikäs siinä, tuskinpa tuo alalle vahinkoa tekee.

Mutta pahoittelut hömpästä. Emme ota tätä tavaksi.

Pauli Salokangas
päätoimittaja

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *