”Enska” Itkonen on Vuosisadan Liikennevaikuttaja

Järjestyksessään ensimmäisessä Auto- ja Liikennegaalassa julkistettiin Vuoden Auto Suomessa 2018 ja palkittiin auto- ja liikennealan tekoja ja vaikuttajia.

Auto- ja liikennetoimittajien valitsema Vuoden Auto Suomessa 2018 on Seat Ibiza.

Yleisöäänestyksessä Vuosisadan Liikennevaikuttajaksi nousi televisiosta tuttu liikennevalistaja Ensio Itkonen (1926–2010). ”Enska” on kaikkien viime vuosituhannella eläneiden suomalaisten muistama liikenneopettaja ja liikennevalistaja. Koko kansan ”Enska” julkaisi kaksi kirjaa: 1975 lapsille suunnattu Muista aina liikenteessä ja 1987 juuri ajokortin saaneille tarkoitettu Aja paremmin.

Lisäksi ”Enskan” yhdessä Hannu Karpon kanssa tekemät televisio-ohjelmat, liikenneiltamat ja lehtien liikennepalstat vaikuttivat merkittävästi suomalaisen liikennekasvatuksen edistymiseen 70-luvulta alkaen.

Hannu Karpo oli myös ehdolla Vuosisadan Liikennevaikuttajaksi. Yli 50 vuotta tv-toimittajana toiminut Karpo tarttui ohjelmissaan rohkeasti liikenteen epäkohtiin. Esimerkiksi 80-luvulla Karpo paljasti, kuinka helposti kanssaihmiset päästivät alkoholilta tuoksuneen henkilön auton rattiin. Hannu Karpo palkittiin Auto- ja Liikennegaalassa Elämäntyö-palkinnolla.

Huipputärkeä heijastin Vuosisadan Liikenneteko

Vuosisadan Liikenneteoksi kansa valitsi jalankulkijan heijastimen, jonka keksi yli 50 vuotta sitten maanviljelijä Arvi Lehti (1912–1972). Vuosisadan Liikenneteko on itsenäisyyden juhlavuoden liikenneturvallisuushanke.

Pertteliläisen Arvi Lehden poika Taisto jatkoi heijastimen kehitystyötä mm. mallisuojaamalla suositun lumihiutaleheijastimen, jonka oli suunnitellut Kalervo Suomela. Heijastin standardisoitiin vuonna 1979. Kolme vuotta myöhemmin tieliikennelakiin tuli jalankulkijan heijastimen käyttösäännös. Heijastimen turvallisuusvaikutus on huomattava pimeällä liikuttaessa.

Gaalassa jaettiin myös kaksi erikoispalkintoa. Vuosisadan Vientipalkinnon sai Valmet Automotive Oy eli Uudenkaupungin autotehdas, joka on kasvanut autoteollisuuden merkittäväksi palveluntuottajaksi ja vientiteollisuutemme veturiksi.

Hyvä Suomi! -palkinto ojennettiin Tommi Mäkinen Racing Oy:lle. Tommi Mäkisen johtama Toyotan WRC-rallitalli on suomalainen menestystarina, jossa kiteytyvät huippuosaaminen ja moottoriurheiluhistorian pitkät perinteet.

Muut gaalassa jaetut palkinnot ja tunnustukset:

  • Suomi 100 -kannustuspalkinto: Flying Finn 100 -lahjoitus eli Junior kart -auto AKK:n nuorisourheilulle
  • Auto- ja liikennekuva 2017: Timo Pyykkö, Audi TT RS
  • Taustavoima: Toni Jalovaara ja Eila Parviainen

Kooste ensimmäisen kerran järjestetystä Auto- ja Liikennegaalasta esitetään MTV3-kanavalla lauantaina 16.12. kello 14.45 ja sunnuntaina 17.12. kello 13.30.