Hellettä jopa +48 astetta – karavaanarit karanteenissa Marokossa

Suomalainen pariskunta on matkailuautoineen jumissa Marokon rajan takana. He ovat talvehtineet Agadirissa ja leiriytyivät vastikään sata kilometriä Tangerista etelään.

– Siirryimme lähemmäs Gibraltaria ja kärkymme täällä eri maiden kotiutuslaivoihin, pariskunta kertoo. Heillä on meneillään 77. koronakaranteenivuorokausi. Vaikka Marokon raja aukenisikin, matkustajalaivaliikenteen paluu aikatauluihinsa voi viedä aikaa.

Odotuspaikan leirialue Atlantin rannalla on alkeellinen, mutta sähköä, ruokaa ja vettä on tarpeeksi. Merituuli vilvoittaa +33 asteen hellettä.

– Täällä käyskentelevät vapaina kukot, kanat tipuineen, kissat, koira, lehmä ja hevonen.

Leiri Agadirin lähellä oli laadukas myös ramadan-paastokauden aikana. Pariskunta toteaa, ettei heillä ollut siellä hätää, vaikka alueen palvelut, ravintola ja uima-allas, suljettiin. Myös rannat oli suljettu, eivätkä matkalaiset päässet leirin ulkopuolelle ilman kulkulupaa.

– Kävelimme leirin katuja kolme kilometriä päivässä.

Ruokakaupassa he ovat käyneet kaksi ja puoli kuukautta kestäneen karanteenin aikana kolmesti.

– Ajomatkalla Agadirista pohjoiseen pidimme määräysten mukaan maskeja, meillä oli pleksimaskit.

Tarkastuspisteitä oli 10 tunnin ajomatkan aikana useita, mutta heidät pysäytettiin vain kahdesti. Kovimmilla on ollut auton ilmastointi, sillä lämpöä on jatkuvasti +30–+48 astetta.

Tietoa kotiin pääsystä ei ole

Agadirin kunniakonsuli järjesti pariskunnalle kulkuluvan Marokossa siirtymisiin. Suomen suurlähetystön Rabatin toimiston konsuli Sari Lietsala auttaa heitä laivayhteyksien, kulkulupien ja satama-asiakirjojen kanssa. Seteen, Genovaan ja Malagaan on lähtenyt kotiutuslaiva ja Marseillen laivaa järjestellään parhaillaan.

– Pyrimme kaikkiin mahdollisiin laivoihin.

Papereiden järjesteleminen vie aikaa, sillä Marokon ja vastaanottavan maan viranomaisten pitää hyväksyä matkalaisten paluu.

Rabatin mukaan Marokosta kotimaihinsa pyrkii vielä 15 000 eurooppalaista, joista 12 000 on ranskalaista. Luvuissa on mukana henkilöautoilla liikkuvat ja lentomatkustajat.

– Matka-autoilla liikkuvien määrää emme tiedä, pariskunta toteaa.

He eivät ole kuulleet kenenkään karavaanarin sairastuneen koronaan.

– Kaikki lähipiirimme suomalaiset ja ulkomaalaiset ovat terveitä.

Yli 70-vuotias pariskunta on aikaisemminkin matkaillut Afrikassa. He olivat alun perin palaamassa Suomeen vapuksi.

– Tämä matka on erikoinen vain siksi, että emme tiedä, milloin pääsemme Suomeen.

Marokon poikkeustila on tällä hetkellä voimassa 10.6 asti. Suomalaiset ovat rauhallisia ja luottavaisia, eikä Marokon viehätys ole pakkopysähdyksestä kärsinyt.

– Olemme varanneet Marokkoon paikkamme myös ensi talveksi, pariskunta toteaa.

Riitta Eskola