Illallinen ravintolasta tarjoiltuna suoraan parkkipaikalle matkailuajoneuvoon – kyllä vaan

Eri puolilla Eurooppaa ravintolat ovat koronakurimuksen keskellä olleet pakotettujakin kokeilemaan kaikenlaisia keinoja selvitäkseen taloudellisesti hyvin hankalasta tilanteesta. Jotkut ravintolat ovat aktivoituneet aiempaa enemmän myös karavaanareiden suuntaan esimerkiksi Saksassa, jossa ravintoloiden aukiololle ja toiminnalle on tiukkoja rajoituksia.

Vaikka karavaanarit ovat halutessaan varsin omavaraisia ruokahuollon suhteen, moni käy vaihtelunkin vuoksi mielellään välillä syömässä myös reissupaikkakunnan ravintoloissa.

Saksassa Neumünsterissa esimerkiksi eräs kokkikoulu ryhtyi tarjoilemaan suoraan matkailuvaunuihin ja -autoihin ruoka-annoksia, kun sisään sen ravintolaan ei ole koronan vuoksi pääsyä. Suosio on ollut ajoittain niin kovaa, että aikoja parkkipaikalle ei ole pystytty aina antamaan kaikille ruokailemaan haluaville. Myös joulumenu on jo loppuunmyyty.

Saksassa jo noin 300 ravintolaa tarjoilee suoraan matkailuajoneuvoihin. Vastaavanlaista toimintaa on myös Belgiassa. Esimerkiksi Reuters kertoo ravintolasta, jonka parkkipaikalla oleviin matkailuautoihin maskeilla varustetut tarjoilijat kiikuttavat annoksia suoraan ravintolan keittiöstä. Myös Ruotsissa eräs ravintola tarjoilee varauksen tehneille kolmen ruokalajin ”matkailuautoillallista”.

Saksassa jotkut ravintolat ovat menneet markkinoinnissa enemmän matkaparkki kuin ruoka edellä. Ravintolat ovat aktiivisesti markkinoineet omaa parkkipaikkaansa matkaparkiksi matkailuautoille vastineeksi siitä, että autoon tilataan ravintolasta aamiainen, lounas tai illallinen.

Mutta kuten monen asian kohdalla näinä aikoina, myös tarjoilut suoraan matkailuajoneuvoihin ovat törmänneet hankaluuksiin. Saksassa osa paikallisista viranomaisista ei ole pitänyt tällaista toimintaa tarpeeksi koronaturvallisena, kun taas toiset viranomaiset toisella paikkakunnalla ovat tukeneet ja kannustaneet toimintaa kaikkia osapuolia hyödyttävänä.