Integroitujen matkailuautojen kysyntä kasvaa – ”Ei sen tarvitse olla aina kallis”

Jo kolmannes Keski-Euroopassa myytävistä matkailuajoneuvoista on integroituja.

Matkailuajoneuvojen myynti vetää tällä hetkellä paremmin kuin aikoihin. Alan maahantuojat ja kauppiaat voivat myhäillä jo tässä vaiheessa vuotta, sillä elokuun loppuun mennessä oli myyty jo enemmän yksiköitä kuin koko viime vuonna yhteensä – noin 1 500 kappaletta.

– Toimiala on tällä hetkellä 17 prosentin kasvu-uralla sekä vaunu- että autopuolella, kertoo Lahden Caravan-messuilla myyntilukemia esitellyt Matkailuajoneuvotuojat ry:n toiminnanjohtaja Antti Siljamäki.

Matkailuautojen valmistajat Keski-Euroopassa ovat panneet merkille integroitujen autojen kasvavan suosion, vaikka Suomessa niitä myydäänkin vielä verrattain vähän. Keski-Euroopassa integroitujen autojen osuus on Siljamäen mukaan jopa kolmannes kokonaismyynnistä. Viime vuosina niistä on tehty edullisempia karsimalla varustelua ja nipistämällä mitoista.

– Ei integroidun tarvitse olla aina kallis, vaikka se mielikuva istuukin sitkeässä. Edullisempaan päähän on tehty hyviä mallistoja lisää.

Pääosa puoli-integroituja

Puoli-integroidut autot ovat edelleen ylivoimaisesti suosituimpia muodostaen automyynnistä kaksi kolmannesta. Retkeilyautojen osuus on viidennes. Alkovimallien ja integroitujen osuus on 7-8 prosenttia kumpaisellakin.

– Siirtymä retkeilyautoihin on tapahtunut lähinnä puoli-integroiduista, sillä niiden osuus oli pari vuotta sitten isompi, Siljamäki sanoo.

Vaikka myyntilukemat vaikuttavat lupaavilta ensimmäisen kerran yli kymmeneen vuoteen, kaikkien aikojen huippulukemista ollaan kaukana.

– Siihen on vielä matkaa, että myydään vuodessa 4000 yksikköä kuten viime vuosikymmenen puolivälissä. Iso ilonaihe on kuitenkin vaunumyynnin piristyminen. Varsinkin moni harrastusta aloitteleva lähtee liikkeelle vaunuilusta, Siljamäki sanoo.