JSN:ltä langettava päätös Caravan-lehdelle

Caravan-lehti on saanut Julkisen sanan neuvostolta langettavan päätöksen Caravanin ja Ilta-Sanomien väliseen jutunvaihtoon ja haastateltavan oikeuksiin liittyen. Caravan-lehti julkaisi syksyllä 2019 jutun, jossa haastateltu pariskunta esitteli matkailuautoaan. Juttu julkaistiin loppuvuodesta myös iltapäivälehden verkkosivuilla osana lehtien keskenään sopimaa järjestelyä.

Lehdet sopivat syksyllä yhteistyöstä, jossa IS julkaisee verkkolehdessään tiettyjä, ennalta valittuja sisältöjä Caravan-lehdestä. Caravan-lehden päätoimittajan Pauli Salokankaan mukaan yhteistyön päätavoite on tehdä leirintämatkailua tunnetuksi suuren mediatalon kautta aiempaa laajemmalle joukolle suomalaisia.

Kantelijan mukaan alkuperäinen juttu oli tarkoitettu Caravan-lehden kohdeyleisölle. IS oli muun muassa muuttanut jutun otsikkoa, minkä vuoksi jutun luonne kantelun mukaan muuttui.

Ennen juttujen edelleenjulkaisemista Caravan on pyytänyt tähän suostumuksen kulloiseltakin haastateltavalta aina etukäteen. Kantelun kohteena olevan ensimmäisen jutun osalta meneteltiin harmillisista väärinkäsityksistä johtuen toisin, koska IS ehti julkaista jutun ennen kuin se oli molemminpuolisesti yksilöity ja sen tarkasta julkaisuajankohdasta oli yhteisesti sovittu. Jutun julkaiseminen kyseisenä päivänä tuli yllätyksenä myös Caravan-lehdelle.

Caravan-lehti pahoitteli

Tapauksen seurauksena Caravan esitti haastatelluille asiasta pahoittelut ja välitti IS:lle tiedon haastateltujen näkemyksistä tapaukseen liittyen. Salokangas kuitenkin korostaa, että IS:n juttu on sisällöltään käytännössä aivan sama kuin Caravan-lehden juttu, jonka julkaisemisen haastatellut olivat jo kertaalleen hyväksyneet. Lisäksi Caravan ryhtyi lehtiyhteistyöhön vilpittömin aikein sekä jaloin pyrkimyksin ja pyrki toimimaan tapauksessa muutenkin hyvän journalistisen tavan mukaisesti.

IS:n mukaan asiaan liittyi poikkeuksellinen väärinkäsitys koskien jutun julkaisuaikataulua. IS luotti asiassa siihen, että haastateltava on tietoinen jutun edelleenjulkaisemisesta. Kantelun myötä IS päätyi kuitenkin tarkan harkinnan perusteella poikkeuksellisesti poistamaan jutun verkosta.

Ratkaisussaan JSN toteaa, että journalistisen aineiston jakaminen eri tiedotusvälineiden kesken on nykyään yleistynyt käytäntö. Haastateltavalla on kuitenkin oikeus saada ennakolta tietää,  jos haastattelua voidaan käyttää useissa eri välineissä.

Lue päätös kokonaisuudessaan täältä.

Keskustelu

  1. Jarmo Elo

    No johan on pikkumaista touhua, miksi yleensä lähteä juttuihin mukaan jos niitä ei voi julkaista?
    Luulisi olevan kaikille etu ja
    vain hyvää mainosta jos jutut leviävät eteenpäin.

    Kommentoitu 0 kertaa

Kommentointi on suljettu.